Fata Pădurii: Misterul și magia Maramureșului într-o expoziție imersivă
17 Octombrie 2024, 20:42
Orașul Vorbește despre expoziția imersivă „Fata Pădurii” cu Ioana Cotulbea, documentaristă și curatoarea proiectului. „Fata Pădurii” este un personaj central în tradițiile maramureșene, descrisă ca o femeie înaltă și fermecătoare, cu abilități supranaturale, dar și ca o forță malefică ce a lăsat urme adânci în conștiința colectivă. Proiectul face parte din platforma Antropoflora, care explorează relația simbiotică dintre oameni și plante, între mit și studiul științific și este primul episod dintr-o serie care va cerceta gândirea magică din folclor.
“Ideea proiectului a apărut în cercetarea de anul trecut, când am fost în Maramureș și am documentat ritualul de Sânziene, iar oamenii de acolo, povestindu-mi despre Sânziene, au început să-mi povestească și despre Fata Pădurii și părea o prezență vie. De altfel, la momentul respectiv, chiar am vorbit cu cineva care mi-a spus că au și găsit-o moartă, deci chiar a fost o femeie în carne și oase. Și chiar dacă nu era neapărat o femeie în carne și oase acum, ci mai degrabă un spirit supranatural, e chiar vie pentru maramureșeni.”
Proiectul expozițional își propune să readucă la viață tradiții transmise din generație în generație, printr-o instalație imersivă care combină elemente vizuale, sonore și materiale organice. Expoziția include fotografii, instalații multimedia și o instalație sonoră realizată de Maria Balabaș și Mihai Balabaș, toate menite să recreeze atmosfera misterioasă și magică a pădurii. Grădina Fetei Pădurii, plină de plante magice, este un simbol central în expoziție.
“Recreăm pădurea, e o instalație din materiale organice și întreaga expoziție are sensul de a te imersa mai mult într-o stare de conștiință în care tot ce înseamnă natural e de fapt viu. Și există și dimensiunea asta ascunsă, adică instalația organică asta îți creează, senzația pe care o ai în pădure, când ești singur sau când e întuneric, în lumina lunii, adică atunci când ceea ce pare lasă să transpară și altceva, un altceva necunoscut, exact partea aceea de necunoscut care a dat naștere la toate aceste legende.”
Interviu realizat de Daria Ghiu.
Expoziția va avea loc la Romanian Art Movement (RAM) din București, începând cu 18 octombrie, și va fi deschisă până pe 15 noiembrie. Aceasta oferă publicului o oportunitate de a explora dimensiunile magice și tradiționale ale folclorului românesc într-un format contemporan.
Orașul vorbește este o emisiune realizată de Daria Ghiu și produsă de Gabriela Mitan Dulgheru, difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.