„Este foarte important ca odată ce devii mamă să nu te lepezi de celelalte identități ale tale”, artista Felicia Simion, autoarea cărții «Postpartum»
25 Septembrie 2024, 14:41
O carte uneori dureroasă, alteori amuzantă, mereu înduioșătoare, „Postpartum” a Feliciei Simion descrie călătoria unei mame către fiica ei și către ea însăși. Fără să ezite sau să cosmetizeze ceea ce a trăit, autoarea ne conduce în universul maternității așa cum nu l-am mai văzut până acum, trecând prin sarcină, naștere, teribila perioadă a depresiei și ieșirea la lumină.
Daria Ghiu discută cu artista Felicia Simion despre cartea apărută la editura ZYX Books, care conține atât texte cât și fotografii personale, documentând călătoria ei prin maternitate și lupta cu depresia postnatală.
„În perioada sarcinii am fost extraordinar de emoționată și de entuziasmată de venirea Aurorei. Mi-am dorit foarte mult să o cunosc. Știu că ne cuprindeau și pe mine și pe soțul meu puternice sentimente de îndrăgostire încă de când era în pântec. Dar confruntarea cu realitatea s-a petrecut la un curs de puericultură, când totul părea atât de tehnic și atât de plin de informații încât m-a copleșit. Iar punctul culminant a fost când cursul a fost fix despre depresia postnatală, moment în care am înghețat și am ieșit din salî, având un soi de atac de panică.”
Depresia postnatală a debutat la două luni după naștere și a durat până când Aurora a împlinit doi ani. Felicia Simion recunoaște că sprijinul necondiționat al soțului și al mamei sale a fost esențial în această perioadă dificilă.
„Aurora avea 2 ani și eu tot nu mă simțeam pregătită să fiu mamă. Procesul în care eu m-am pregătit să fiu mamă a fost extrem de lung.”
Artista amintește și de proiectul fotografic „Postpartum”, în care a invitat alte 25 de mame să-și împărtășească poveștile despre maternitate, contribuind la deschiderea dialogului despre depresia postnatală și subliniază nevoia de a vorbi mai deschis despre realitățile maternității, dincolo de imaginea idilică promovată în societate și de a oferi sprijin mamelor care se confruntă cu dificultăți emoționale postpartum.
„Din păcate nu avem încă grupuri de sprijin pentru mame, nici de educație gratuită pentru a înțelege că totul e normal și în continuă schimbare în creșterea copilului.”
Lansarea cărții are loc joi, 26 septembrie, de la ora 18:00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu.