Cultura la farfurie: Viena culinară
09 Octombrie 2024, 13:45
Pe 10 și 11 octombrie, Orașul vorbește în direct din capitala Austriei, Viena, despre două mari expoziții ale toamnei 2024: Egon Schiele – Adrian Ghenie: Shadow Paintings, la Muzeul Albertina și Rembrandt – Hoogstraten: Colour and Illusion, la Kunsthistorisches Museum.
În rubrica de astăzi, Cultura la farfurie, Adriana Sohodoleanu ne oferă câteva recomandări culinare, invitându-ne să descoperim Viena prin gust. Capitală culinară de renume unde tradiția și modernitatea se împletesc armonios în fiecare preparat, Viena merită explorată la pas.
Prima oprire este la Hotelul Sacher, unde vom savura celebrul Sacher Torte, un desert legendar care a luat naștere în 1832.
„E amuzant că acest tort a apărut, practic, în urma unui dezastru, sau ceea ce se preconiza a fi un dezastru, pentru că undeva în 1832, prințul Klemens Wenzel von Metternich, dădea o cină foarte importantă și tocmai atunci și-a găsit patiserul să se îmbolnăvească și nu avea cine să termine de făcut desertul și a trebuit să intre în scenă ucenicul, care avea 16 ani, un anume Franz Sacher, vă dați seama că nu prezenta foarte multă încredere. Și totuși, el a creat această prăjitură care, la momentul respectiv, nu putea să fie bătută de alta, era atât de delicioasă. Și înseamnă un blat de ciocolată, de cacao, tăiat în două, care se umple cu un gem de caise.”
Printre atracțiile orașului, Adriana Sohodoleanu recomandă vizitele la muzeele din Viena, precum Albertina sau arhitectura fascinantă, inclusiv clădirea Hundertwasser. Pe lista ei se află și preparatele tradiționale vieneze, cum ar fi Tafelspitz, preferatul Împăratului Franz Joseph, o carne fiartă servită cu legume, sos de smântână și măduvă.
„Către prânz nu se poate să nu gustăm și Tafelspitz, care era mâncarea preferată a Împăratului Franz Joseph și cu care vienezii se mândresc și astăzi foarte mult. Sunt restaurante specializate în așa ceva, care au un ritual anume în a servi acest preparat. Tafelspitz înseamnă practic o bucată de carne dinspre spatele vacii și se fierbe împreună cu legume. Se pare că împăratului îi plăcea atât de mult încât a declarat că este mâncarea lui preferată.”
Călătoria culinară poate fi încheiată cu gustări de stradă, precum castanele coapte, și o vizită în tavernele rustice unde se servește vin local, perfect pentru a încheia o zi în Viena.
Interviu realizat de Daria Ghiu.