Cultura la farfurie. Povestea vinului - de la origini străvechi la impactul prohibiției și emanciparea femeilor
02 Octombrie 2024, 12:30
"Orașul vorbește" cu Adriana Sohodoleanu despre rolul vinului în viața noastră. Discuția ne poartă într-o fascinantă călătorie prin istoria vinului, de la răspândirea sa de către fenicieni până la rolul său în societățile moderne. Discutăm despre influența vinului în religie, cultură și despre impactul prohibiției asupra industriei, precum și legătura acesteia cu mișcările de emancipare a femeilor.
Fenicienii au contribuit la răspândirea viței de vie în bazinul Mediteranei, iar vinul, alături de alte băuturi fermentate, precum berea, a fost consumat încă din cele mai vechi timpuri, cu posibile origini în China.
“S-a descoperit o cramă, deocamdată pare să fie cea mai veche cramă din lume, într-o peșteră în Armenia de astăzi, undeva în anul 4100 înaintea erei noastre.”
De-a lungul istoriei, vinul a avut o importanță centrală în religie și societate, de la transformarea apei în vin de către Iisus, până la utilizarea sa în diverse ritualuri religioase și sociale.
“Sunt multe episoade în care se vorbește despre vin și în Cărțile Sfinte. Vinul în antichitate era considerat unul din cele mai prețioase daruri făcute de Zei omului, împreună cu grânele și uleiul de măsline.”
În Evul Mediu, vinul a fost conservat și produs în mănăstiri, în ciuda interdicțiilor periodice asupra consumului de alcool. Pe vremea prohibiției campaniile împotriva consumului de alcool au fost deseori asociate cu mișcările de emancipare a femeilor, care se opuneau cârciumilor și efectelor negative ale alcoolului asupra vieții de familie. Un efect neașteptat al prohibiției a fost dezvoltarea industriei cocktailurilor.
Interviu realizat de Daria Ghiu.