Dosar de patrimoniu - File regale dintr-un "basm din zile vechi"
27 Martie 2023, 10:21
"Eu nu ştiu ce poate să fie
Că-mi sună mereu în urechi
Cu veşnica-i melancolie
Un basm din zilele vechi. " (fragment din " Lorelei" de Heinrich Heine, traducere de Șt. O. Iosif)
Luni, 27 martie, de la ora 21.10, vom răsfoi împreună câteva remarcabile file sonore din lunga și fascinanta poveste a bătrânului "dorf" de pe râul Düssel, devenit între timp capitala celui mai populat stat federal din Germania, cu o viață economică și culturală înfloritoare.
Vom poposi așadar în Düsseldorf, orașul pe care Napoleon îl numea cu afecțiune" mon petit Paris", orașul în care s-a născut Heinrich Heine, orașul în care îi putem regăsi pe Paul Klee, Joseph Beuys sau pe alți iluștri reprezentanți ai artei moderne și contemporane. Nu în ultimul rând, Düsseldorful este orașul din care a a plecat, pe 11 mai 1866, către România, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, ales de către elita politică românească pentru a consolida unirea Moldovei cu Țara Românească, pentru a conferi prestigiu noului stat și pentru a aduce stabilitatea politică atât de necesară în această parte a continentului.
Vom vizita, alături de cinci personalități ale culturii românești și germane Castelul Jägerhof, locul istoric care găzduiește astăzi Muzeul Goethe, una dintre cele mai importante instituții culturale ale orașului Düsseldorf, Palatul Benrath, în care și-a petrecut o parte a copilăriei și adolescenței Principele Ferdinand, viitorul Rege Întregitor al nostru, precum și alte câteva importante locuri intrate de multă vreme în patrimoniul cultural al orașului de pe malul Rinului.
Ne vor însoți în călătoria noastră domnul Thomas Geisel, fostul primar al orașului Düsseldorf, domnul Volkmar Hansen, directorul Muzeului Goethe, doamna Livia Grama Medilanski, directoarea Asociației Athenäum din Düsseldorf, o adevărată ambasadoare a culturii române, distinsă de către președintele Klaus Iohannis cu „Meritul Cultural în grad de Ofițer pentru promovarea culturii”. Vom reasculta cu acest prilej și alte două voci intrate deja în Fonoteca de Aur- traducătoarea Geraldine Gabor Dreyer și istoricul Răzvan Theodorescu, fostul vicepreședinte al Academiei Române, rememorând câteva etape din cadrul lungii și frumoasei prietenii regale dintre orașele București și Düsseldorf.
Vom remarca, de asemenea, existența unei alte legături de suflet, aceea dintre orașul Düsseldorf și Iași, Muzeul Național de Artă Cotroceni dăruind orașului german, cu ceva timp în urmă, expoziția „Iași- oraș regal ”, o expoziție de mare valoare artistică și istorică , de mare impact emoțional. A fost, la acea vreme, un act de generozitate venit în sprijinul a ceea ce doamna Livia Grama Medilanski numea „ obligația morală de a restabili legăturile dintre orașul Düsseldorf și țara noastră”, având în vedere patrimoniul comun și nenumăratele legături istorice. De altfel, în cei 13 ani de activitate, Asociația pe care o conduce s-a remarcat printr-o foarte bună colaborare cu Departamentul de Cultură și cu Primăria din Düsseldorf, cu muzeele locale (Palatul Jägerhof, Palatul Benrath, Muzeul Filmului) dar și cu multe instituții importante din România.
Vom vorbi, în cadrul emisiunii noastre, despre fructuoasa colaborare româno- germană, concretizată în multe proiecte interesante, despre viața românilor stabiliți în orașul de pe malul Rinului dar și despre bogatul patrimoniu al capitalei landului Renania de Nord-Westfalia, cel mai vestic land federal german și totodată cel mai dens populat, cu peste 20.000.000 de locuitori. Dialogul nostru va urma, așa cum se cuvine, firele nevăzute ale istoriei regale și ale relației atât de bogate în consecințe între orașul german și Casa Regală a României.
Radio România Cultural vă propune luni, 27 martie, de la ora 21.10, on air și online, un nou „Dosar de patrimoniu”, dedicat Düsseldorfului, patrimoniului nostru regal și, nu în ultimul rând, „românilor care de fapt nu au plecat niciodată”.
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.
sursa foto: pixabay.com