Confluențe, 20 februarie 2023: Roman, poezie și manuscrise inedite
În emisiunea Confluențe din 20 februarie 2023, vă invităm să citiți o poveste de dragoste sau o antologie de versuri din lirica maghiară, dar și să vizitați o expoziție de manuscrise inedite.
20 Februarie 2023, 14:57
Vorbind despre un îndrăgostit care face o casă iubitei lui, nu coboară în Infern, ci îi construiește o casă pe pământ, în așteptarea ei. – spune Paul Țanicui, autorul romanului „Căderea”, tipărit de Polirom. Poveste de dragoste, o iubire care dăinuie dincolo de moarte, scrisă în cheia cabalei literare, cum declară autorul, sau un fel de „răsturnare” a mitului Meșterului Manole, „Căderea” este o carte cu mai multe oferte de lectură. Un dialog propus de Eugen Lucan, la rubrica „Scriitori la microfon”.
Există o oarecare linie între mentalitatea balcanică și cea central-europeană și asta se vede foarte bine în poezia maghiarilor, mai exact în stilul lor mai lent, uneori robust, poate cu formă fixă uneori, în poezie. Deci sunt niște elemente stilistice care deconspiră această mentalitate conectată mai mult la Germania decât la Franța, așa cum putem spune despre literatura noastră că este. – opinează poetul Mihok Tamaș, traducător al volumului cu titlu poetic „Către Saturn, înot”, o antologie ce reunește o selecție reprezentativă din creația unui număr de 15 poeți maghiari. Interviu realizat de Constantin-Cristian Bleotu, la rubrica „Meridiane literare”.
Veți vedea portrete ale lui Mircea Eliade. Iată, un alt Eliade aproape necunoscut, Eliade-desenatorul. A început cu planșe entomologice, în adolescență, pe când vâna insecte și le studia. A continuat cu astfel de portrete, de schițe, făcute, probabil, în timpul cursurilor. – a explicat Andreea Apostu, curator, alături de Eugen Ciurtin, al expoziției „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, la vernisaj. Un reportaj semnat de Oana-Georgiana Enăchescu, pentru rubrica „Dialogul ideilor”.
Confluențe, 20 februarie 2023, ora 20:00, numai la Radio România Cultural! Vă dorim audiție plăcută!