Care a fost primul concert filmat color?
13 October 2016
Istoria muzicii în 6 momente inedite
13 October 2016

Vioara făcută din cutia de trabucuri a lui Winston Churchill e scoasă la licitaţie

O vioară construită în 1956 dintr-o cutie de trabucuri a lui Winston Churchill va fi scoasă la licitaţie luna aceasta, prin  firma Ingles & Hayday din Londra.

Cel care a făcut vioara este William Robinson, un autotidact care şi-a petrecut copilăria transformând cutii goale în viori; meseria lui era, de fapt, şelăria.

Pe vioara construită “într-un stil rustic”(cum apreciază firma de licitaţie) a cântat şi Yehudi Menuhin, într-o transmisiune radio către America, în aprilie 1958 (vezi foto). Preţul de vânzare se aşteaptă să fie undeva între 500-1000 £. Vioara este inscripţionată pe faţă cu “Made in Havana – Cuba” iar pe spate cu “Selección Privada, Fabrica Tabacos Don Joaquin, Habana”.

Tot la licitaţia din octombrie, Ingles & Hayday prezintă şi o vioară “perfect conservată”  Ferdinando Gagliano, făcută la Napoli în 1789.  Deşi s-a cântat pe acest instrument numai câţiva ani,  este “un exemplu valoros al tradiţiei napolitane de construcţie a viorii şi nu ar trebui introdusă în circuitul interpretării ci mai degrabă păstrată în stare crudă” afirmă lutierul Balthazar Soulier. Aflată în propietatea familiei Cafisi de mai bine de 200 de ani, vioara este estimată să atingă un preţ de 65,000-85,000£.

Licitaţia care va avea loc pe 25 octombrie  prezintă şi instrumente create de Tommaso Balestrieri, Francesco Rugeri, Nicolo Gagliano, Giovanni Francesco Pressenda şi G.B. Rogeri.

sursa: thestrad.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *