Ascultă Radio România Cultural Live

Stagiunea de evenimente 2024-2025 începe în luna septembrie cu un program comun desfășurat de șapte organizații și spații de spectacol clujene

Stagiunea de evenimente 2024-2025 începe în luna septembrie cu un program comun desfășurat de șapte organizații și spații de spectacol clujene

20 August 2024, 15:34

Artiștii de artele spectacolului din Cluj-Napoca vă invită în luna septembrie să descoperiți diversitatea și complexitatea scenei locale: teatru, performance, teatru audio, teatru de animație și teatru muzical – toate sunt incluse în programul la care participă Casa Tranzit, Centrul de Creație MAIDAN, NON – Centru de Arte Performative, Reactor de creație și experiment, Stația Teatru / Muzical, Teatrul Magic Puppet și ZIZ – Art and Social Area.

Pe lângă spectacole, clujenii pot participa și la un tur ghidat prin spațiile participante, în cadrul căruia se vor întâlni cu artiști colaboratori ai fiecăruia și vor afla detalii din spatele scenei. Turul va avea loc în 28 septembrie, începând cu ora 11:30, cu plecare de la Casa Tranzit. Ghidul turului este Ioana Hogman, artistă interdisciplinară și mediator cultural. Participarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, cu înscriere prealabilă la adresa rezervari.reactor@gmail.com.

Puteți să urmăriți pagina de Instagram @noisiorasul instagram.com/noisiorasul/ pentru a afla mai multe despre teatrul independent clujean și oamenii din spate.

Noi și orașul este un proiect derulat de Reactor de creație și experiment, care își propune să exploreze spațiul urban dintr-o perspectivă critică interdisciplinară și cuprinde, pe lângă programul comun de evenimente, o instalație sonoră realizată de artistul Mihai Păcurar, un performance realizat de regizorul Raul Coldea, o rezidență de cercetare pentru regizoarea și dramaturga Petro Ionescu și sociologul George Zamfir, precum și activități de mediere culturală în raport cu tema.

PROGRAM EVENIMENTE

7 septembrie, ora 20:00

La Casa Tranzit

NU MĂ SIMT TOCMAI BINE.

de Jasmina Cloșcă

cu Cristiana Bândilă, Cătălin Filip și Casian Ulici

Nu mă simt tocmai bine. propune o categorizare a diferitelor forme existente de autosabotaj prin (auto)decepție. Asumând discursul vocii interioare - care devine moralizatoare când lucrurile merg prost - spectacolul pune accentul pe confuzia internă produsă de distorsionarea percepției prin negare/ manipulare/ minimalizare/ ipocrizie - repetă iar și iar aceleași două întrebări: e neclar? de ce?

10 septembrie, ora 20:00

La Stația Teatru / Muzical

TOATE CELE BUNE

scenariul și regia: Adonis Tanța

scenografia: Denisa Berceanu

muzica: Andreea Alexievici, Iulia Sinescu, Oana Oltean, Székely Norbert, Renata Burcă

cu: Andrada Balea, Cristina Tureanu, Endre Rácz, Adonis Tanța și Renata Burcă

Sunt perioade grele în viața mea când toate se strâng pe capul meu, nu am timp, timp de mine, timp pentru mine. În aceste perioade visez la o rezolvare bruscă și magică. Toate responsabilitățile se evaporează, mușchii epuizați se relaxează, inima este parcă injectată cu un calm cald și fin ca o ceașcă de lapte din copilărie pe care o primeam de la bunica, în fiecare seară.

Stau în pat toată ziua și mănânc frișcă cu zmeură, am dormit bine, dar mai dorm puțin, numai de plăcere, e liniște în jurul meu, în înăuntrul meu.

Oare dacă acest vis al Paradisului s-ar împlini, cum ar fi?

14 septembrie, ora 20:00

La NON Centru de Arte Performative

404: NOISE

regia: Dominik M. Iabloncic

coregrafia: Roxana Florescu

dramaturgia: Roxana Țentea

muzica: Nidal Ștefan Hamad Al-Essa

asistență de regie & video: Iasmina Iabloncic

cu: Dominik M. Iabloncic, Francesca Dulca, Grigore Avram, Roxana Florescu

NøN-grupul produce un performance. Tema de la care pornesc membrii echipei este percepția. Ajung să vorbească despre imagine, și reprezentare, și se blochează la obiect. Colaborează cu artistul Roxan Afloarei, pe care îl comisionează pentru realizarea unei sculpturi care să însoțească viitoarea producție. El nu apare pe afiș, dar dă viață unei lucrări în jurul ideii de adevăr absolut și bias.

404: noise este un performance la limita dintre spectacol și destabilizare în spațiu expozițional. Publicul intră în galerie și e invitat să interacționeze cu mediul. cu obiectul. cu imaginea. cu percepția sa asupra acestora. cu reacția sa la ceea ce vede sau a venit pregătit să i se ofere. cu realitatea.

Totul este o minciună.

404: noise este un performance despre stimulii din jur și despre cum realitatea e deja acolo.

17 septembrie, ora 19:00

La Reactor de creație și experiment

ORIZONTUL EVENIMENTELOR

Concept și regie: Mihai Păcurar

Text: Ioana Hogman

Muzică: Oana Hodade

Asistență de regie: Mark Cristopher Demeter, Alexandru Gorghe, Robert Kocsis

Asistență de documentare: Alexandru Gorghe, Robert Kocsis

Mulțumiri speciale: Adrian Cimpoeșu

Cu: Andrada Balea, Szilárd Gáspár-Barra, Cătălin Filip, Oana Mardare, Ana-Maria Marin, Doru Taloș

Participare video: Radu Dogaru, Ștefan Dogaru, Leta Popescu, Paul Socol

Într-un viitor apropiat închipuit, marcat de accelerarea ireversibilă a crizelor globale, o reformă culturală lentă și neoficială transformă mai multe teatre în laboratoare de cercetare hibridă. Acțiunea spectacolului are loc câţiva ani mai târziu, într-unul din aceste spații convertite, când foştii performeri se întâlnesc cu efectele neașteptate ale propriei munci. Este incert dacă în perimetrul definit al spaţiului tocmai se instalează încă o criză şi de ce fel de răspuns are nevoie.

21 septembrie, ora 19:00

La Casa Tranzit

DEZVOLTATORII

spectacol de teatru audio cu autor colectiv, urmat de dezbatere

coordonator atelier: Mihai Lukács

echipa teoretică: Costi Rogozanu, Enikő Vincze, George Zamfir

la atelier au participat: Ioan Cristian Boboescu, Adriana Creangă, Maxim Lorand, Mihai Lukács, Marina Melenti, Carmen Moraru, Székely Örs, Ioana Sileanu, Adi Cimopeșu, Roxana Țentea, Tavi Voina

sunet: Adrian Cimpoeșu

produs de: Asociația Reciproca

cu: Carmen Moraru, Tavi Voina, Mihai Lukács, Székely Örs, Maxim Lorand, Roxana Țentea, Adi Tudoran

O zi plină de întâlniri extraordinare din viața unui dezvoltator imobiliar local și a șoferului său. O călătorie prin Clujul în plină dezvoltare, atât pe orizontală, cât și pe verticală.

O poveste pur ficțională sau poate una pe care o știm deja prea bine.

Dezvoltatorii este un experiment auditiv de punere în prim-plan, prin mijloacele artistice teatrale și sonore, a unui univers crucial pentru Clujul de azi: lumea dezvoltatorilor imobiliari. Prin acest proiect am urmărit spunerea unei povești ascunse și prea puțin accesibile societății, prin construcția unor personaje generice. Atunci când vorbim de dezvoltarea imobiliară din Cluj, principala afacere prosperă a orașului, protagoniștii lipsesc.

Dezvoltatorii a fost realizat în cadrul atelierului de teatru audio organizat în cadrul (B)orders, cea de a V-a ediție a Focus Atelier.

23 septembrie, ora 19:00

La Centrul de Creație Maidan

DEZVOLTATORII

după o idee de Adrian Teleșpan

Regia și dramaturgia: Diana Aldea

Distribuția: Paul Tonca, Radu Lărgeanu, Codruța Bonta, Cătălin Florea

Scenografia: Diana Aldea, Florin Suciu

Muzica: Paul Tonca

Light design: Cătălin Florea

Spectacolul Cimitirul, inspirat de romanul omonim al lui Adrian Teleșpan, spune povestea unui tânăr emigrant român care studiază la Londra. Pentru că are nevoie de bani, Adrian se angajează ca administrator la un cimitir al cărui proprietar este Leonard, un bărbat aparent imprevizibil și morocănos. Obținerea postului de la cimitir, la început doar un expedient pentru Adrian, devine o aventură existențială care îl va schimba definitiv. Cimitirul este o comedie neagră despre condiția emigrantului, despre prietenie, ratare, dragoste și, mai ales, despre moartea care te învață, de fapt, să trăiești.

27 septembrie, ora 20:00

La Teatrul Magic Puppet

Gen.OM

de Ana Cucu Popescu

regia: Delia Gavlițchi

scenografia: Florin Suciu

pictura: Vlad Mureșan

sculptura: Răzvan Chendrean

muzica: Max Anchidin

tehnic: Alexandru Bote

cu: Andreea Ajtai, Oana Tămaș, Florin Suciu și Viktor Hegedüs

E important să chestionăm lumea din jurul nostru, să ne întrebăm de ce lucrurile se întâmplă într-un anumit fel. gen.OM este un spectacol de animație destinat adulților, care își propune o incursiune plină de umor printre câteva dintre manifestările patriarhatului în societatea contemporană.

28 septembrie, ora 19:00

La ZIZ – Art and Social Area

GYŰLÖLETVARIETÉ / VARIETEUL URII

Regia: Bélai Marcel

Traducerea: O. Horváth Sári

Cu: Kerekes Barbara, Csüdöm Henrietta, Kerekes Ákos, Gáspár-Barra Szilárd

Asistent tehnic: Sipos Júlia, Diel Eduard

Asistent: Bíró Noémi

Afiș: Makkai Márk

Mulțumiri speciale: Bogdán Farkas, Gáspár-Barra János, Gáspár-Barra Áron, Baja Richárd, András Gedeon, Sárosi Áron, Paprika Rádió, INGYEN ELVIHETŐ!(Kolozsváron és környékén.)

Acțiunea se desfășoară într-un canal plin de mirosuri neplăcute. Personajele sunt creaturi precum șobolanul, viermele și dihorul. Ei provin din rândurile celor respinși și disprețuiți.. Acești excluși, în ciuda aspectului lor dezgustător, sunt ființe copilăroase, pline de furie și dorința de răzbunare. Dar furia și dorința lor de răzbunare sunt fără țintă, nu știu împotriva cui sau împotriva a ce ar trebui să-și răzbune. Când al patrulea personaj, Musca, le dezvăluie că umanitatea îi face să se simtă lipsiți de valoare, ei decid să fure luna, pentru că oamenii s-au obișnuit prea mult cu ea. Dar planul lor, însă, nu se desfășoară așa cum era prevăzut. Producția este una variată, un spectacol care implică și activează publicul, îmbinând elemente de cabaret și varieté, în timp ce segmentează povestea pe teme dramatice, precum răutatea, intrigile, eșecul, gelozia și descurajarea.

29 septembrie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

GLIESE 445

text și regie: Raul Coldea

ccenografie și video: Mihai Păcurar

asistentă scenografie: Daria Nicu

muzică: Alexandru Condurat

suport tehnic: Daniel Răduțu

sunet și lumini: Báko Zoltán, Robert Kocsis, Magyar Csaba

regie tehnică: Lidia Baciu

asistentă regie tehnică: Ioana Popescu

cu: Andrada Balea, Cătălin Filip, Oana Jipa, Oana Mardare, Alina Mișoc, Fatma Mohamed, Mădălina Mușat, Camelia Paraschiv Katai, Anca Pitaru, Doru Taloș

Gliese 445 este o meditație asupra trecutului și viitorului umanității, precum și o provocare de a reflecta la fragilitatea vieții și la puterea teatrului de a imagina viitoruri posibile. Într-o lume plină de violență și incertitudine, cinci performeri se întâlnesc și îndrăznesc să spere. Au pornit de la întrebarea: „Cum ar fi dacă acesta ar fi ultimul spectacol din istoria umanității? Sau din istoria mea personală?”. Nu vor putea să își imagineze până la capăt scenariul, dar poate tocmai asta va fi eliberator.

Spectacolul este rezultatul întâlnirii dintre două echipe - cea de la Reactor și cea a Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, care au lucrat în paralel, mediate de tehnologie, testând posibilitățile de a fi împreună de la distanță.

Detalii despre bilete se găsesc pe site-urile și paginile de social media ale fiecărei organizații.

Mai multe informații despre programul Reactor puteți găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe www.facebook.com/ReactorCluj sau www.instagram.com/reactor.cluj

Filmul românesc „Spune o poezie / Tell me a poem ” proiectat în cadrul London Short Film Festival 2025
Teatru și film 21 Ianuarie 2025, 11:06

Filmul românesc „Spune o poezie / Tell me a poem ” proiectat în cadrul London Short Film Festival 2025

Institutul Cultural Român de la Londra susține participarea românească la ediția de anul acesta...

Filmul românesc „Spune o poezie / Tell me a poem ” proiectat în cadrul London Short Film Festival 2025
BUCUREȘTI: „Horror Vacui”, cel mai lung eveniment teatral din lume, la Galateca
Teatru și film 21 Ianuarie 2025, 09:49

BUCUREȘTI: „Horror Vacui”, cel mai lung eveniment teatral din lume, la Galateca

Galeria de Artă Galateca din Bucureşti va găzdui cel mai lung eveniment teatral din lume, în perioada 15-22 februarie,...

BUCUREȘTI: „Horror Vacui”, cel mai lung eveniment teatral din lume, la Galateca
A murit regizorul și scenaristul David Lynch
Teatru și film 16 Ianuarie 2025, 21:05

A murit regizorul și scenaristul David Lynch

David Lynch, regizorul „Twin Peaks” și „Blue Velvet”, a murit la vârsta de 78 de ani. David...

A murit regizorul și scenaristul David Lynch
Gala Premiilor Gopo 2025 va avea loc în 29 aprilie. Peste 35 de lungmetraje intră în cursa pentru nominalizări
Teatru și film 15 Ianuarie 2025, 13:50

Gala Premiilor Gopo 2025 va avea loc în 29 aprilie. Peste 35 de lungmetraje intră în cursa pentru nominalizări

Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc anunță cea de-a 19-a ediție a Premiilor Gopo , evenimentul anual care...

Gala Premiilor Gopo 2025 va avea loc în 29 aprilie. Peste 35 de lungmetraje intră în cursa pentru nominalizări
„ÎN LARGUL MĂRII” de Slawomir Mrożek, în regia lui Felix Alexa, cea dintâi premieră a anului 2025, la TNB
Teatru și film 13 Ianuarie 2025, 11:24

„ÎN LARGUL MĂRII” de Slawomir Mrożek, în regia lui Felix Alexa, cea dintâi premieră a anului 2025, la TNB

Noul an debutează la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti cu o premieră în regia lui Felix Alexa:...

„ÎN LARGUL MĂRII” de Slawomir Mrożek, în regia lui Felix Alexa, cea dintâi premieră a anului 2025, la TNB
Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis  spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă
Teatru și film 13 Ianuarie 2025, 11:15

Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă

Pe scena de la Metropolis, Teatrul Stela Popescu îşi invită publicul la o originală premieră ce poartă titlul Moarte la...

Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă
Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale
Teatru și film 12 Ianuarie 2025, 07:19

Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale

Spectacolul Aplauze pentru poet… pe scenă, cu actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare va avea loc miercuri, 15...

Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale
Pe 11 si 12  ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA
Teatru și film 11 Ianuarie 2025, 06:39

Pe 11 si 12 ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA

Teatrul Stela Popescu şi MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din...

Pe 11 si 12 ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru