Emisiune specială dedicată Papei Francisc, la Radio România Cultural

24 Aprilie 2025, 20:00
Sâmbătă, 26 aprilie 2025, în ziua funeraliilor Papei Francisc, declarată zi de doliu național în România, Radio România Cultural va difuza, în intervalul orar 10:00 – 12:00, o emisiune specială intitulată „Papa Francisc”, realizată de Georgiana Petrache, împreună cu o echipă de colegi jurnaliști și invitați speciali.
Emisiunea va aduce un omagiu unei figuri remarcabile a Bisericii Catolice și a umanității contemporane – Papa Francisc, primul suveran pontif provenit din Ordinul Iezuiților.
Wilhelm Dancă, preot catolic, profesor și academician, îl descrie pe Papa Francisc drept „cap de iezuit și suflet de franciscan”. În intervenția sa, explică istoria iezuiților și a Societății lui Isus, importanța formării spirituale a Papei asupra pontificatului său și semnificația profundă a alegerii numelui Francisc.
„Capul de iezuit cuprinde educația pe care a primit-o Papa Francisc în tinerețe, când a urmat cursurile de filozofie, de teologie, la Buenos Aires și în alte provincii, locuri din Argentina, unde iezuiții aveau case de formare. Și mai departe, sigur, ceea ce el a reușit să asimileze și să transmită într-o cheie personală, spiritul misionar, deschiderea spre lume. Deci, să știi să te apropii de oameni și să îi însoțești, cere multă flexibilitate, multă inteligență, intuiție, lucrurile acestea nu se improvizează, trebuie, într-un fel sau altul, să prinzi, să asimilezi aceste cunoștințe tehnici, dacă vreți, pentru a fi cât mai aproape de oameni.” (Wilhelm Dancă)
Mitropolitul Ioan Robu, Arhiepiscop Romano-Catolic de București, va rememora cele două vizite istorice ale Suveranilor Pontifi în România – Papa Ioan Paul al II-lea, în 1999, și Papa Francisc, în 2019. Cu o privire spre viitor, evocă moștenirea spirituală a acestora și speranțele lumii catolice privind viitorul Bisericii.
Scriitorul Radu Vancu va vorbi despre autobiografia papei – „Speră”, despre Epistola Papei privind rolul literaturii, dar și despre dimensiunea politică și umanistă a pontificatului său, ilustrând imaginea Papei Francisc ca model de leadership contemporan.
Un segment aparte este dedicat pasiunii sale pentru muzică. Cristian Marica va oferi o perspectivă asupra muzicii Papei Francisc și a muzicii Vaticanului în timpul pontificatului său.
În planul angajamentului pentru mediu, Papa Francisc s-a remarcat printr-un discurs ferm și coerent. Într-unul dintre numeroasele sale apeluri, avertiza că „lumea se prăbușește” din cauza schimbărilor climatice și critica organismele globale pentru ineficiența deciziilor.
Dan Vasiliu a discutat cu Corina Murafa, lector universitar, activist și consultant independent în domeniul energiei și climei, despre implicarea concretă a Papei Francisc în protejarea planetei.
„Papa Francisc a fost foarte preocupat de această relație dintre om și pământ, dintre om și natură. A vorbit despre schimbări climatice atât la nivel doctrinar, cât și prin fapte. Poate puțină lume știe, dar de-a lungul pontificatului său, Vaticanul a devenit un stat foarte eficient energetic – clădirile au fost dotate cu panouri solare, iar multe dintre cele istorice au fost eficientizate energetic. Laudato si’ este o superbă lucrare care povestește despre această datorie morală pe care o avem noi, oamenii, de a proteja pământul, casa noastră comună, cum o numește Papa.”