Primăvară de basm la TIC: „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ revine cu ediția a doua
02 Martie 2024, 05:23
Evenimentul dedicat celui mai iubit dintre povestitorii noștri continuă cu o nouă ediție la Teatrul Ion Creangă. Inițiat anul trecut, „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ aduce între 1 și 31 martie, atât la Sala Mare (Str. Piața Amzei 13), cât și la Sala Mică (Str. Biserica Amzei 21-23), peste 30 de reprezentații teatrale și ateliere pentru copii, toate inspirate din opera celui care ne-a lăsat texte ce au scris istorie atât în marea carte a literaturii, cât și în rândul interpretărilor regizorale.
„Ursul păcălit de vulpe“, „Fata babei și fata moșului“ sau „Punguța cu doi bani“, ca să amintim doar câteva dintre spectacolele TIC create după scrierile popularului autor, sunt adaptări pline de imaginație ale titlurilor omonime și unele dintre reprezentațiile iubite de publicul tânăr. Dinamismul, umorul, pofta de a vorbi a personajelor și, nu în ultimul rând, învățăturile subtile, inserate de-a lungul întâmplărilor, le-au făcut să fie extrem de bine receptate de către copii. În „Luna lui Ion Creangă“, se vor organiza, de asemenea, și o serie de ateliere tematice menite să îi implice pe spectatori și mai mult în acest univers, într-un mod ludic și cât mai creativ. De exemplu, în cadrul Atelierului de teatru „Fata babei și fata moșului“ dedicat copiilor cu vârsta peste 4 ani, coordonat de actorii Vera Linguraru și Oliviu-Cristian Bughiu, copiii vor avea posibilitatea nu doar să aprofundeze personajele ori conținutul acțiunii, ci să aleagă și finalul poveștii.
Dacă surpriza primei ediții a „Lunii lui Creangă“ a fost premiera spectacolului-colaj „Creanga prin povești“ (inclus și în programul actual), anul acesta factorul de noutate este rezervat unui spectacol cel puțin la fel de special. Regizat și cu un scenariu imaginat de Dan Tudor, „Amintiri din copilărie“ se va juca pentru prima dată pe scena TIC chiar de 1 martie, și nu există mărțișor mai frumos și mai plin de fantezie pe care echipa de creație și implicit actorii să îl fi dăruit spectatorilor noștri. Părinții, la rândul lor, vor retrăi alături de copii vârsta inocenței, a vremurilor vesele și fără griji.
Năzdrăvanul Nică, gălăgioasa pupăză din tei, ambițioasa, dar iubitoarea mamă Smaranda, amuzanta mătușă Mărioara, Smărăndița cea pusă pe șotii și alte personaje memorabile din universul lui Creangă ne vor ține captivi în poveștile lor, de la prima până la ultimă scenă. Din distribuție fac parte Alexandru Prica, Cerasela Popescu, Alexandra Velniciuc, Ana Toda, Andreea Mera, Ioana Bîndac, Marius Boboc, Oliviu-Cristian Bughiu, Marius Nănău, Cristian Boeriu şi Ionuț Antonie. Orchestrația este semnată de Vlad Crețu, scenografia asigurată de Alina Herescu, iar coregrafia de Florin Fieroiu.
Spectacolul va fi, de asemenea, completat în cadrul evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ de activități care pleacă de la momente-cheie din aventurile lui Nică. „Pupăza din tei – Atelier de teatru“, „La Scăldat – Atelier de teatru și bricolaj“ și „La Cireșe – Atelier de teatru și bricolaj“ le antrenează imaginația participanților, motivându-i să se implice activ în interpretarea întâmplărilor și să creeze diferite obiecte plecând de la „recuzita“ din „Amintiri“ (de exemplu, decorațiuni din lână toarsă ori cireșe). Accesul adulților însoțitori la aceste întâlniri este gratuită.
Într-un context al celebrărilor de seamă în lumea culturii – în martie sărbătorim Ziua Teatrului pentru copii și tineret (20 martie), Ziua mondială a poeziei (21 martie) și a Teatrului (27 martie) – „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ este cel mai frumos dar pe care îl putem aduce marelui prozator născut în Humulești la 1 martie 1837. Opera lui, originală prin felul în care a interpretat istorisirile din folclor sau în care a rememorat anii dulci ai vieții, copilăria, este o necontenită sursă de inspirație pentru regizori, o sursă care nu și-a pierdut din rafinamentul stilistic nici la aproape 150 de ani de la publicarea primului text.
Pe site-ul www.teatrulioncreanga.ro și pe paginile de social media ale Teatrului, veți găsiți programul complet și informații detaliate despre evenimentele din cadrul „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“. Biletele sunt disponibile online pe site-urile Entertix.ro și Myticket.ro, dar și la Casa de bilete a Teatrului (Str. Piața Amzei 13) – nr. tel. 0767 934 374.
Pentru mai multe informații, persoana de contact este Anca Hromadnik – Specialist Comunicare, e-mail: anca.hromadnik@teatrulioncreanga.ro