„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
17 Aprilie 2024, 18:25
Vineri, 26 aprilie 2024, începând cu ora 19:30, la Sala Mică a Teatrului Metropolis, are loc premiera oficială a spectacolului IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi, regia Mara Oprea. Realizat în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale” din București, spectacolul este o rescriere de Raluca Cîrciumaru după Domnișoara Iulia de August Strindberg.
Pe fundalul unei petreceri aniversare, într-o bucătărie scandinavă modernă, invadată simbolic de vegetație, impregnată de nefericirea și regretele celor care o tranzitează, Iulia se confruntă pentru prima oară cu fragilitatea propriului sine și cu voința implacabilă a celor care îi sunt, în mod egal, angajați, prieteni, companie.
„La vremea ei și mult după ce a fost scrisă, Domnișoara Iulia de August Strindberg și-a șocat spectatorii: textul vorbește despre oameni care își acordă libertatea de a face ceva nepermis de societate. Ne-am dorit să o aducem pe Domnișoara Iulia în prezent, pentru a-i renegocia profunzimile și veridicitatea. Ne-am întrebat ce ar mai putea șoca astăzi, într-o lume în care sensul cuvintelor își pierde importanța; în care comunicăm cu teamă; în care banii dictează sistemul de valori; și, mai ales, într-o lume care ne facem să ne credem condamnați la singurătate.
Iulia spune povestea unor oameni care aleargă să își justifice existența, în încercarea de a-și proteja identitatea. Conflictul dintre sexe și dintre clase este o luptă pentru supraviețuire, care devine, paradoxal, o bătălie contra propriei firi.” – Mara Oprea, regizoarea spectacolului.
Concepută ca o posibilă vivisecție a relațiilor interumane de astăzi, spectacolul chestionează o serie de atitudini și poziționări față de rolul pe care îl acordăm existenței și măștilor sociale versus vieții individuale, dorințelor personale, momentelor de rătăcire, amăgire și nebunie, dar și față de responsabilitatea pe care o purtăm pentru cei care ne însoțesc, pentru dinamica instabilă salariat-angajator, pentru acțiunile umane crude, motivate exclusiv financiar care guvernează asupra realității contemporane. IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi privește direct în abisul deschis de egoismul fără margini al unei tinere exaltate și privilegiate.
„Rescriind, ne-am propus să avem un dialog cu Strindberg și cu Iulia lui. Care relații rămân relevante după 136 de ani? Ce s-a schimbat, și cu ce? Dinamicile alunecoase și aparent mai puțin normative angajat-angajator au luat locul regulilor de fier dintre servitori și nobili. Obsesia moralizatoare față de femei s-a subtilizat atât de tare încât există oameni care nu o mai văd. Adică ne «bucurăm» de o voalare perversă a inegalităților, pe care ne-am propus să o accentuăm tot așa cum o resimțim, aproape negând-o.” – Raluca Cîrciumaru, dramaturga spectacolului.
Distribuția spectacolului este formată din actorii Raluca Aprodu (Iulia), Daniel Nuță (Jean) și Alina Rotaru (Cristina); scenografia este realizată de Gabi Albu, muzica Luca Rusu, sound design Raw Creatives, lighting design Adrian Luca, asistență scenografie Ilinca Gavriliță, asistență regie Andra Vlasin, regie tehnică Vlad Moszojanu.
IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi se joacă pe 26 aprilie (premieră oficială), următoarele reprezentații fiind programate în datele de 18 și 31 mai, respectiv 1 iunie 2024. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, Str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00-20:00, sau online, prin accesarea site-ul www.teatrulmetropolis.ro.
IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi
rescriere de Raluca Cîrciumaru după Domnișoara Iulia de August Strindberg
Regie: Mara Oprea
Dramaturgie: Raluca Cîrciumaru
Scenografie: Gabi Albu
Asistență scenografie: Ilinca Gavriliță
Muzica: Luca Rusu
Sound Design: Raw Creatives
Lighting design: Adrian Luca
Asistență regie: Andra Vlasin
Regie tehnică: Vlad Moszojanu
Foto: Andrei Gîndac, Alina Rotaru
Cu: Raluca Aprodu, Daniel Nuță, Alina Rotaru
Durata: 1h 30 min. (fără pauză)
Spectacol recomandat publicului peste 14 ani!
Citește și: Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București