Începe stagiunea #10 la Reactor: Pune-ți o dorință!
Din 2 septembrie, ora 20:00 - La Reactor de creație și experiment
30 August 2023, 13:40
A zecea stagiune din viața teatrului independent Reactor de creație și experiment se lansează în 2 septembrie cu un spectacol-lectură și o cină comunitară și continuă cu un program plin de evenimente: premiere, proiecții de film și multe surprize.
În 2 septembrie clujenii sunt invitați la ora 20 la primul spectacol-lectură din seria de patru care vor fi organizate în cadrul rezidențelor de scriere Drama 5, iar de la ora 21 la Opening Reactor: cină cu specific multicultural, o seară petrecută în comunitate, în care mâncarea bună, poveștile, limonada și vinul de casă se întâlnesc. Oricine e binevenit să participe, fie ca să guste din bunătățile inspirate din bucătării diverse pe care le vor pregăti alții, fie să își aducă propria contribuție – acel gust care le amintește de acasă sau poate un fel de mâncare mai puțin tradițional, dar care a devenit parte dintr-o tradiție personală.
Următoarele spectacole-lectură din Drama 5 vor avea loc în 8, 21 și 22 septembrie, de la ora 20, și vor fi urmate de discuții cu publicul.
În datele de 3 și 17 septembrie, de la ora 20, vor avea loc avanpremiera și premiera one-woman show-ului Copilul tuturor, realizat vara aceasta de Lucia Mărneanu într-o rezidență artistică oferită de Reactor, în cadrul căreia artista a explorat aspectele problematice ale relației mamă-copil. În 17 septembrie, de la ora 21:30, după premieră, va avea loc și vernisajul expoziției Milky Way, prin care Lucia Mărneanu continuă și completează temele prezentate în spectacol într-un mural ce prezintă diferite aspecte ale maternității.
În 10 septembrie de la ora 20, revine pe scenă Visul de Alexa Băcanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, spectacolul muzical despre abuzurile de putere din mediul universitar care a avut premiera în 2022 și una dintre cele mai populare producții din repertoriul actual al Reactor.
Colaborarea Reactor cu Cinema Arta continuă și stagiunea aceasta, cu Focus: Intersecții (2), al doilea focus tematic din programul cultural Intersecții început în 2021, care sondează raporturile cu străinii/alteritatea prin intersecția dintre film și teatru.
În cadrul aceastui program, în 13 și 14 septembrie, de la ora 20, vor avea loc avanpremiera și premiera spectacolului Partea 2. Puterea, în dramaturgia Selmei Dragoș și regia lui Petro Ionescu, spectacol care integrează subiectul „celuilalt” într-o discuție mai amplă despre putere și dinamicile ei.
Primul din seria de trei filme proiectate la Cinema Arta în cadrul programului Intersecții va fi Europa Passage (2022), în regia lui Andrei Schwartz – povestea unei familii de romi din România obligată să cerșească în Hamburg pentru a putea supraviețui - în data de 16 septembrie de la ora 20. În 23 septembrie de la ora 20 va avea loc proiecția The Wire/Sârma (2021), regia Tiha Gudac, despre locuitorii cheiului râului Kupa, aflat la granița dintre Croația și Slovenia, a căror conviețuire pașnică e amenințată de construirea gardurilor de fier care ar trebui să împiedice tranzitul refugiaților din Bosnia. The Golden Dream/Colivia de aur (2013), în regia lui Diego Quemada-Diez, încheie Focus: Intersecții (2) cu povestea unui grup de adolescenți din Guatemala care, pentru a scăpa de sărăcie și violență, pleacă spre Tărâmul Făgăduinței, California.
În 20 septembrie, de la ora 19, se joacă din nou spectacolul Gliese 445, în regia și dramaturgia lui Raul Coldea, coproducție cu Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, o meditație asupra trecutului și viitorului umanității, precum și o provocare de a reflecta la fragilitatea vieții și la puterea teatrului de a imagina viitoruri posibile. Spectacolul se joacă simultan la Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe, fiind transmis parțial, audio și video, dintr-un spațiu în altul.
Prima lună a noii stagiuni se încheie cu avanpremiera și premiera spectacolului Oameni și arme, scenariul și regia David Schwartz, o coproducție Platforma de Teatru Politic și Reactor de creație și experiment care vorbește despre fabrica de arme din Cugir și este rezultatul unui proces de documentare.
Evenimentele sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Evenimente cofinanțat de Primăria, Consiliul Local și Consiliul Județean Cluj-Napoca prin proiectul „Reactor 2023. Conexiuni” și de UNITER – Uniunea Teatrală din România.
Puteți afla alte detalii și noutăți legate de Reactor de creație și experiment urmărind site-ul www.reactor-cluj.com și pagina de Facebook a proiectului: www.facebook.com/ReactorCluj.