Ascultă Radio România Cultural Live

Douăsprezece scurtmetraje românești în competiția celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

19 Iulie 2023, 06:00

Dintre cele peste 100 de filme înscrise în competiția de scurtmetraj românesc, criticul de film Ionuț Mareș a ales 12 titluri ce vor fi proiectate la Sfântu Gheorghe și intră în cursa pentru premiul de 1000 de euro desemnat prin vot de publicul festivalului. Acestea sunt:

Acolo unde bărcile nu ajung” - regia Vlad Buzăianu,

Alibaba” - regia Vlad Popa,

Antrenamentul de noape” - regia Bogdan Alexandru,

Appalachia” - regia Roxana Stroe,

Berliner Kindl” - regia Lucia Chicoş,

Exercițiu de concediu” - Lara Ionescu,

Karina” - regia Ilinca Hărnuţ,

La distanță” - regia Dana Rogoz,

Sasha” - regia Serghei Chivirigă,

Să păstrăm distanța” - regia Cecilia Ștefănescu,

Venus” - regia Carina-Gabriela Daşoveanu și

Vreau să sparg sera” - regia Teona Galgoţiu.

Selecţia din acest an, dominată de cineaste, arată că vocile feminine din cinematografia română sunt tot mai numeroase şi mai prezente, iar asta e îmbucurător. O parte dintre filme sunt studenţeşti şi anunţă o nouă generaţie talentată şi demnă de urmărit. Restul sunt filme la fel de promiţătoare ale unor cineaste şi cineaşti care pornesc acum pe drumul regiei. Sper că selecţia va surprinde publicul ANONIMUL pe cât de mult m-a surprins pe mine prospeţimea filmelor.” spune Ionuț Mareș.

Pe lângă premiul desemnat prin votul publicului – pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, Fundația Anonimul va alege din competițiile de scurtmetraj românesc și internațional câștigătorul Premiului „Ovidiu Bose Paștină”, și acesta în valoare de 1000 de euro.

Off-Competition ANONIMUL XX

Alte nouă filme, de data aceasta de lungmetraj și mediumetraj, vor fi arătate în cadrul festivalului într-o secțiune noncompetițională, prilej cu care spectatorii ANONIMUL se vor putea întâlni cu parte din echipele care au lucrat la realizarea lor.

După ce a avut premiera mondială în Secțiunea Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, „Mammalia” în regia lui Sebastian Mihăilescu va putea fi văzut la Sfântu Gheorghe înainte de lansarea în cinematografe. Camil, un bărbat în vârstă de 39 de ani, se lansează într-o călătorie onirică în care banalul și fantasticul se întrepătrund. Odată cu pierderea controlului asupra muncii lui, asupra statutului social și asupra relației lui amoroase, pornește într-o căutare care îl face să-și chestioneze identitatea și masculinitatea. Pe urmele partenerei lui, ajunge într-o comunitate bizară, cu ritualuri tulburătoare, în care, în cele din urmă, se confruntă cu o răsturnare tragicomică de roluri. Filmul îi are în distribuție pe István Teglas, Mălina Manovici, Denisa Nicolae, Rolando Matsangos.

Tot în avanpremieră va fi proiectat și lungmetrajul „Tigru” ce spune povestea Verei, veterinar la grădina zoologică a unui orășel de provincie. Viața ei se va schimba radical în seara în care acolo este adus un tigru. Primul lungmetraj regizat de Andrei Tănase îi are în rolurile principale pe Cătălina Moga, Paul Ipate, Elvira Deatcu, Alex Velea și a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam – IFFR, în secțiunea Bright Future.

Filmat în Munții Piatra Craiului, „Castelul Crăiței” este cel mai nou proiect regizoral al lui Liviu Mărghidan. Pasionat de ascensiuni montane, cineastul a scris, împreună cu Alexandru Popa, o poveste despre doi soți și copiii lor. Doi fraţi care locuiesc în ţări diferite după divorţul părinţilor se reunesc cu ocazia excursiei anuale la munte. Vacanța şi planurile tuturor se modifică radical în momentul în care copiii dispar într-o expediţie clandestină către un refugiu montan.

Spre Nord” este lungmetrajul de debut al lui Mihai Mincan și a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Veneția 2022, în secțiunea competitivă Orizzonti, unde a primit premiul Criticii de Film Independente – Bisato d’Oro – pentru cel mai bun film, acordat în afara secțiunii. În 1996, Joel, un marinar credincios filipinez descoperă un pasager român urcat clandestin pe vasul pe care lucrează. Știind că tânărul Dumitru riscă să fie aruncat peste bord dacă va fi descoperit de căpitan și ofițeri, Joel intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-și echipajul, credința în Dumnezeu și deopotrivă, viața unui om nevinovat.

Arsenie. Viața de apoi” în regia lui Alexandru Solomon este alt titlu ce va putea fi văzut la Sfântu Gheorghe înainte de premiera în cinematografele din țară. Filmul ce a avut premiera mondială în cadrul competiției Proxima a celei de-a 57-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, merge pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj pus în scenă. Prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat.

Poetă, romancieră și traducătoare, Nora Iuga este, la cei 92 de ani ai săi, un personaj unic pe scena literară contemporană, aducând un mix aparte de spirit ludic, carismă şi autoironie. În „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” regizoarea Carla Maria Teaha spune povestea scriitoarei ale cărei cărţi au fost interzise de comunişti pentru ’erotism morbid’. Documentarul ne invită să descoperim natura acestui erotism şi felul în care încă îi influenţează Norei scrisul şi perspectiva asupra vieţii, dar şi să aflăm secretul tinereţii fără bătrâneţe.

Prezentat în premieră anul acesta la Berlinale, în Secțiunea Forum, unde a fost distins cu Premiul FIPRESCI, filmul documentar „Între revoluții” (semnat de Vlad Petri) ne face cunoștință cu Maria și Zahra care se întâlnesc la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, reunește membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 și punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România și cum au reușit s-o facă, dar și viața pe care au dus-o peste hotare înainte și după Revoluția din ’89.

Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată” este un studiu antropologic al micii comunităţi din Sfântu Gheorghe, unde cântecele interpretate de corul local sunt o tradiţie de seamă. Le vedem cântând pe membrele corului şi înţelegem cum muzica lor devine un liant al comunităţii, prezentă în momente de bucurie şi de tristeţe, la nunţi şi botezuri, dar şi la război. După 20 de ani de proiecții care au adus pe marele ecran de la ANONIMUL povești din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, cea a oamenilor locului ajunge anul acesta acasă odată cu proiecția filmului semnat de Claudiu Mitcu.

Mai multe detalii despre festival pot fi găsite pe: Website | Facebook | Instagram

„ÎN LARGUL MĂRII” de Slawomir Mrożek, în regia lui Felix Alexa, cea dintâi premieră a anului 2025, la TNB
Teatru și film 13 Ianuarie 2025, 11:24

„ÎN LARGUL MĂRII” de Slawomir Mrożek, în regia lui Felix Alexa, cea dintâi premieră a anului 2025, la TNB

Noul an debutează la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti cu o premieră în regia lui Felix Alexa:...

„ÎN LARGUL MĂRII” de Slawomir Mrożek, în regia lui Felix Alexa, cea dintâi premieră a anului 2025, la TNB
Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis  spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă
Teatru și film 13 Ianuarie 2025, 11:15

Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă

Pe scena de la Metropolis, Teatrul Stela Popescu îşi invită publicul la o originală premieră ce poartă titlul Moarte la...

Teatrul Stela Popescu prezintă în premieră pe 17 şi 18 ianuarie, la Metropolis spectacolul Moarte la Teatrul de Revistă
Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale
Teatru și film 12 Ianuarie 2025, 07:19

Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale

Spectacolul Aplauze pentru poet… pe scenă, cu actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare va avea loc miercuri, 15...

Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, cu Aplauze pentru poet... pe scenă, la Teatrelli, de Ziua Culturii Naționale
Pe 11 si 12  ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA
Teatru și film 11 Ianuarie 2025, 06:39

Pe 11 si 12 ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA

Teatrul Stela Popescu şi MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din...

Pe 11 si 12 ianuarie, Teatrul Stela Popescu invită copiii şi părinţii la „Revolta poveștilor” – teatru imersiv la MINA
Cock de Mike Bartlett, o producţie Teatrul Stela Popescu, pe 15 ianuarie, la Nottara
Teatru și film 10 Ianuarie 2025, 12:38

Cock de Mike Bartlett, o producţie Teatrul Stela Popescu, pe 15 ianuarie, la Nottara

 Pe 15 ianuarie, ora 19:00 la Teatrul Nottara , puteţi vedea "Cock" de Mike Bartlett , un spectacol al...

Cock de Mike Bartlett, o producţie Teatrul Stela Popescu, pe 15 ianuarie, la Nottara
Bobi Pricop se întoarce la Teatrul Excelsior din București cu un spectacol imersiv dedicat adolescenților - Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)
Teatru și film 08 Ianuarie 2025, 15:40

Bobi Pricop se întoarce la Teatrul Excelsior din București cu un spectacol imersiv dedicat adolescenților - Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)

Teatrul EXCELSIOR , singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți, începe anul 2025 în...

Bobi Pricop se întoarce la Teatrul Excelsior din București cu un spectacol imersiv dedicat adolescenților - Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)
Trei succese cinematografice ale momentului, Anul Nou care n-a fost, Trei kilometri până la capătul lumii și Nasty, reprezintă România la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025
Teatru și film 08 Ianuarie 2025, 15:32

Trei succese cinematografice ale momentului, Anul Nou care n-a fost, Trei kilometri până la capătul lumii și Nasty, reprezintă România la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025

În ianuarie 2025, cinematografia românească își reafirmă valoarea la nivel internațional prin participarea...

Trei succese cinematografice ale momentului, Anul Nou care n-a fost, Trei kilometri până la capătul lumii și Nasty, reprezintă România la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025
Globurile de Aur 2025. Lista câștigătorilor
Teatru și film 06 Ianuarie 2025, 03:00

Globurile de Aur 2025. Lista câștigătorilor

Anul cinematografic 2025 a debutat cu cea de-a 82-a ediţie a Globurilor de Aur , prezentată în acest an de comediana...

Globurile de Aur 2025. Lista câștigătorilor
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Texte și pretexte
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru