Dincolo de ora de aur – o nouă premieră la Reactor
30 Septembrie 2023, 10:27
Avanpremieră: 4 octombrie, ora 20:00
Premieră: 5 octombrie, ora 20:00
La Reactor de creație și experiment
Atmosfera unui oraș multicultural este surprinsă într-un spectacol bilingv, româno-maghiar, care vorbește despre legăturile dintre oameni și dintre oameni și locuri.
Unii oameni fug de locul în care se nasc, simt că acolo nu pot evolua, alții, dimpotrivă, rămân în același loc toată viața, pot crește numai unde-și au rădacinile. Primii cară poveștile personale precum un bagaj, ceilalți dezvoltă poveștile împreună cu rădăcinile grele.
Toți acești oameni se întâlnesc într-un oraș, să zicem Cluj, dar nu neapărat, un oraș tehnologizat, tânăr, turistic, multicultural, cu o imagine bună, iar cea mai bună imagine, spun specialiștii în arta fotografică, este surprinsă în timpul orei de aur, la răsărit sau la apus, când lumina este caldă și moale. Dincolo de poleiala orei de aur rămân oamenii și poveștile lor, care se leagă indiferent de limba pe care o vorbesc. Ce se întâmplă după ce lumina caldă și moale dispare?
Spectacolul este o coproducție Reactor-Váróterem Projekt și a fost creat în cadrul proiectului Fágáș. Perspective multiculturale - consolidarea antreprenoriatului cultural din Cluj-Napoca în context interetnic româno-maghiar, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului (sesiunea 3). Proiectul își propune colaborarea dintre cele două teatre și dezvoltatea publicului clujean, prin oferirea unei perspective unitare a scenei independente române și maghiare din oraș.
Proiectul are o valoare nerambursabilă de 983.475,20 lei (198.758,15 euro), se desfășoară în perioada noiembrie 2022-februarie 2024 și vizează aducerea împreună a publicului de teatru român și maghiar din Cluj-Napoca, printr-un program comun de evenimente a două teatre independente: Reactor de creație și experiment și Váróterem Projekt (incluzând două schimburi de spectacole și două coproducții bilingve). Proiectul include de asemenea o dimensiune de dezvoltare profesională a operatorilor culturali clujeni, coordonată de Para Film & Teater, organizație din Norvegia.
DINCOLO DE ORA DE AUR
De: Ovidiu Cioclov
Traducerea în maghiară: Zsolt Csepei
Regia: Ovidiu Caița
Scenografia: Mihai Păcurar
Distribuția: Andrada Balea, Zsolt Csepei, Levente Imecs-Magdó, Alina Mișoc, Emőke Pál, Tavi Voina
Tehnic: Cătălin Filip, Júlia Sipos
Spectacolul are o durată de 90 minute și este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.
Biletele la spectacol pot fi achiziționate online, pe site-ul Eventbook: https://eventbook.ro/hall/reactor-cluj.