Bogdan Zamfir: „De ce plecăm? De ce rămânem? De ce ne întoarcem? Cum plecăm? Cum ne întoarcem? Cum rămânem?”
11 Iulie 2024, 14:53
Fragmente din povestea noastră, cu textul și regia semnate de Bogdan Zamfir, este cea mai recentă premieră a Teatrului Tineretului Piatra Neamț. Spectacolul face parte din proiectul european UNLOCK THE CITY! și este ultima producție din mandatul managerului Gianina Cărbunariu.
FRAGMENTE DIN POVESTEA NOASTRĂ reunește prezentul și trecutul unui oraș. Personaje și evenimente de ieri și de azi intră în dialog și spun o poveste despre provocările relației părinți-copii; despre personalități din Piatra Neamț prea puțin cunoscute publicului larg; despre părinți care pleacă la muncă în străinătate și tineri care, adesea, le calcă pe urme; și despre Ana, care alege să rămână și vrea să facă o schimbare. Câți dintre noi avem puterea să mergem în sens invers față de mulțime? O poveste universală care pornește de la orașul Piatra Neamț.
Bogdan Zamfir este actor de teatru și film, regizor și autor dramatic. Locuiește la Bruxelles și lucrează în spațiul francofon (Belgia și Franța). Despre „Fragmente din povestea noastră”, dar și despre alte proiecte care îl preocupă, în interviul realizat de Luana Pleșea cu Bogdan Zamfir.
„Povestea noastră vine de la faptul că, în timpul documentării, când am făcut interviuri cu oamenii din Piatra Neamț, mi-am dat seama că, de fapt, problemele orașului sunt problemele României și, mai departe de atât, sunt problemele lumii globale. (...) Da, și eu sunt implicat prin prisma faptului că un pilon dramaturgic al textului este problematica emigrării. Eu însumi am plecat din România la vârsta de 22 de ani și atunci este, cumva, și povestea mea, dar nu în mod direct. Cred că sunt poveștile oamenilor din Piatra Neamț. Această alegere de a vorbi despre povestea noastră aduce tocmai ideea de comunitate, de oameni care se confruntă cu aceleași problematici”. (Bogdan Zamfir, regizor)
Spectacolul Fragmente din povestea noastră face parte din proiectul UNLOCK THE CITY!, finanțat prin Programul Europa Creativă 2021-2027. Acest proiect este dezvoltat de o rețea internațională de teatre, academii și universități, care creează un context de reflecție asupra modului în care artele performative, asociate cu cercetarea științifică, pot contribui la regândirea peisajului din orașele postpandemice.
Pe parcursul a 3 ani, 4 orașe (Anvers, Barcelona, Milano, Piatra Neamț) sunt implicate într-un amplu program care cuprinde activități de cercetare, cursuri educaționale și crearea a 12 producții teatrale semnate de către 10 artiști europeni, invitați să examineze conceptul de „limită” în context urban.
Cele trei spectacolele produse de Teatrul Tineretului Piatra Neamț în cadrul proiectului sunt semnate de artiștii: Irina Moscu, Bogdan Zamfir, Daniel Chirilă.
Partenerii proiectului sunt: Piccolo Teatro di Milano – Teatro D’Europa (Milano, Italia), Teatre Lliure (Barcelona, Spania), Teatrul Tineretului (Piatra Neamț, România), Toneelhuis (Antwerpen/Anvers, Belgia), The Academy of Performing Arts in Prague (Praga, Cehia), Østfold University College – Norwegian Theatre Academy (Fredrikstad, Norvegia), Politecnico di Milano (Milano, Italia).
Precizare: Începând cu data de 8 iulie, profesorul Radu Cristian Macavei a fost numit manager (director general) interimar al Teatrului Tineretului. Acesta va asigura interimatul pentru cel mult 120 de zile, termen în care trebuie organizat concursul pentru noul manager, potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Neamț.