Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 4-6 aprilie

04 Aprilie 2025, 00:14

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

  • Hamlet, Romeo și Julieta sau Don Giovanni? Personaje emblematice sunt evocate la Sala Radio prin partiturile imaginate de mari compozitori. Vineri, Orchestra Națională Radio vă invită să ascultați Mozart – uvertura operei Don Giovanni și Ceaikovski – uvertura-fantezie Hamlet și uvertura-fantezie Romeo și Julieta, sub bagheta lui Francesco Lecce-Chong. Dirijor în plină ascensiune internațională, acesta a fost numit director muzical pentru două orchestre din S.U.A (Eugene Symphony și Santa Rosa Symphony), înainte de a împlini vârsta de 30 de ani.

https://salaradio.ro/

  • La Ateneul Român, vineri se anunță un regal de muzică de film reinterpretată de unul dintre cei mai importanți compozitori japonezi, Toru Takemitsu. Dirijor invitat va fi Leo Hussain, iar solist, pianistul Boris Giltburg.
  • Turneul de promovare a Festivalului Timișoara Muzicală în partea de vest a țării, ajunge la cea de-a doua ediție. În acest an, sub titlul inSuflu, Matei Ioachimescu & The Romanian Flute Ensemble vestesc apropierea ediției a XLIX-a festivalului la Reșița, vineri, de la ora 19:00, în Sala de spectacole (Sala Lira) a Liceului de Artă „Sabin Păuța”.
  • Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea dirijorală a maestrului Gottfried Rabl, deschide concertul de vineri cu o compoziție impresionantă de W. A. MOZART – Concertul pentru flaut și orchestră în sol major, KV 313. Lucrarea o va avea ca solistă pe talentata flautistă Silvia Careddu (Solistă în Rezidență al Filarmonicii Banatul în Stagiunea 2024/25). J. BRAHMS completează programul artistic al serii cu Simfonia nr. 2 în re major, op. 73.

https://filarmonicabanatul.ro/

  • Orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova Iași concertează vineri, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Solistă: Alexandra Segal - pian În program: Mihail Ivanovici Glinka - Uvertura operei "Ruslan și Ludmila", Camille Saint-Saëns - Concertul pentru pian și orchestră nr.2 în sol minor, op.22 și Aleksandr Borodin - Simfonia nr.2 în si minor.

https://www.filarmonicais.ro

  • Opera Națională București ne propune pentru vineri, Rigoletto de Giuseppe Verdi în regia lui Stephen Barlow. Scenografia este semnată de Yannis Thavoris. Maestru de cor va fi Daniel Jinga.

https://operanb.ro/spectacol/rigoletto-2/

  • La Opera Națională Cluj Napoca sunteți invitați duminică la Tannhäuser, una dintre lucrările dramatice wagneriene care marchează tranziția dinspre structura tradițională a genului spre drama lirică pe care compozitorul german o va teoretiza ulterior în eseul său Opera și drama (1851). Opera în trei acte pe un libret de Richard Wagner, are ca sursă de inspirație legenda cântăreților de la Wartburg și legenda cavalerului Tannhäuser.

https://operacluj.ro/spectacole/2024-2025/tannhauser

  • Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski prezintă duminică opereta Liliacul de Johann Strauss-fiul. Libretul realizat de Karl Haffner și Richard Genée, după nuvela „Le Reveillon” de Henri Melhac și Ludovic Halévy. Premiera a avut loc la Viena, la „Theater an der Wien“, pe data de 5 aprilie 1874. În România, prima reprezentație a ”Liliacului” a avut loc pe 20 martie 1891, la Teatrul Național din București, sub conducerea artistică a lui George Stephănescu. De atunci, a fost reprezentată de principalele companii de operă și operetă din România. Acțiunea se petrece în ultima zi a anului 1870 și în noaptea de revelion 1870-1871, în castelul austriac Weinberg.

https://tnobconstanta.ro/program/

  • Teatrul Național din București vă invită sâmbătă, ora 19:00, la Pescărușul, în viziunea extrem de personală și provocatoare a regizorului Eugen Jebeleanu, care propune un teatru al „frământărilor și vulnerabilităților”. Distribuția de excepție ghidează spectatorii spre o experiență imersivă într-o realitate teatrală hipnotică, augmentată de proiecții video și muzică, pe scena Sălii Ion Caramitru. ”Pescărușul este un spectacol care arată culisele teatrului, conflictele dintre generații în confruntarea de idei și teatralități care zdruncină convingerile și clișeele stereotipate ale reprezentării oamenilor pe scenă.” declară regizorul Eugen Jebeleanu.

https://www.tnb.ro/ro/pescarusul-2022

  • Lungul drum al zilei către noapte este spectacolul propus de Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu în regia lui Timofei Kuliabin. Una dintre cele mai importante piese de teatru ale secolului XX, Lungul drum al zilei către noapte, a fost scrisă de Eugene O’Neill pe baza amintirilor din propria tinerețe. Această poveste despre oameni apropiați, care se iubesc și se chinuie, se acuză și se justifică, își amintesc și suferă, a devenit una dintre cele mai populare piese din repertoriul mondial. Ea conține atât roluri minunate, cât și un sentiment amar, uneori fără speranță, al trecerii timpului, al dezamăgirii și al neputinței în fața morții.

https://www.tnrs.ro

  • Destine în derivă / Caught by the Tides, cel mai nou film semnat de Jia Zhang-Ke, unul dintre autorii esențiali ai cinemaului contemporan chinez rulează de vineri în cinematografe. Nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2024, filmul urmărește, prin imagini filmate între 2001 și 2023, povestea unei iubiri neterminate. Qiaoqiao pornește într-o călătorie printr-o Chină aflată în transformare, în căutarea lui Bin - bărbatul care a dispărut fără urmă cu ani în urmă.
  • Minecraft filmul se lansează în acest weekend în cinematografe. Regia este semnată Jared Hess. Din distribuție fac parte: Jason Momoa, Danielle Brooks, Emma Myers, Jack Black. Patru rebeli sunt atrași printr-un portal în Overworld: o lume bizară care se hrănește cu imaginație. Pentru a se întoarce acasă, vor trebui să stăpânească această lume în timp ce se îmbarcă într-o căutare magică alături de un expert neașteptat.
  • La Artsafari, sâmbătă are loc lansarea albumelor „Maria a României. Regină și artistă”, „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste” și „Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane”. Vorbitorii prezenți la eveniment sunt: Dr. Narcis Dorin Ion, manager Muzeul Național Peleș, Dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă, Muzeul Municipiului București, și Călina Coman, curator Art Safari.
  • Con-texturi, o expoziție semnată de Cristina Abrihan, Veronica Costea Cordali și Mirela Maier Miclăuș poate fi vizitată la galeria UAP Sibiu . Expoziția vorbește despre arta tapiseriei, ce are o istorie fascinantă, întinsă pe milenii, de la textilele fastuoase ale Egiptului Antic și țesăturile civilizațiilor precolumbiene, până la splendidele tapiserii medievale europene, create pentru a împodobi castele și catedrale și capodoperele artei Renașterii.
  • La Galeria de Artă din Ploiești s-a deschis expoziția „inspirație”. Trei artiste din Brașov – Gabriela Elena Marica, Mariana Mattis-Teutsch și Gabriela Radu – vin să ne încânte cu o expoziție complexă, care cuprinde grafică, tehnică mixtă și fotografie.
  • Galateea Contemporary Art din București găzduiește expoziţia SOCLU PENTRU GÂNDURI a artistului ceramist GAVRIL ZMICALĂ.“În contextul sociocultural actual propun prin acest ciclu de lucrări un moment ludic de reflexie asupra concretului efemer. Lucrările anterioare acestui demers au devenit socluri “suport” pentru lumea metafizică a instalațiilor purtătoare de noi taine și noi tâlcuri ezoterice. Portretele poartă pe capul lor piese aparent întâmplătoare, așezate într-un echilibru care indică, opus desfășurării acțiunii, un timp devenit static în exaltarea divinului.” - Gavril Zmicală
Muzică-Dans-Arte 07 Aprilie 2025, 00:03

Ralph Fiennes debutează ca regizor de operă la Palais Garnier din Paris

Actorul britanic Ralph Fiennes își face debutul regizoral în operă în prestigiosul Palais Garnier din Paris...

Ralph Fiennes debutează ca regizor de operă la Palais Garnier din Paris
Muzică-Dans-Arte 04 Aprilie 2025, 12:20

Noaptea Muzeelor 2025 nu va fi organizată la nivel național

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), alături de echipa sa de eveniment, transmite publicului că nu va...

Noaptea Muzeelor 2025 nu va fi organizată la nivel național
Muzică-Dans-Arte 04 Aprilie 2025, 12:16

Stylus Fantasticus la Ateneul Român

Vă invităm cu drag la STYLUS FANTASTICUS , un eveniment ce poate fi numit și „concertul celor 3 B” – Bach,...

Stylus Fantasticus la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 04 Aprilie 2025, 12:13

Colecții întregi de artă, scoase la licitație! Ion Țuculescu și Theodor Aman, între artiștii preferați

Casa de Licitații A10 by Artmark anunță două evenimente ce aduc în fața publicului iubitor de frumos piese din...

Colecții întregi de artă, scoase la licitație! Ion Țuculescu și Theodor Aman, între artiștii preferați
Muzică-Dans-Arte 03 Aprilie 2025, 06:48

Art Safari anunță un eveniment cu acces liber, sâmbătă, 5 aprilie - lansarea a trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion Theodorescu-Sion și noii generații de artiste, Young Blood 3.0

Art Safari continuă să promoveze arta românească de patrimoniu și arta contemporană prin publicarea a trei noi albume...

Art Safari anunță un eveniment cu acces liber, sâmbătă, 5 aprilie - lansarea a trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion Theodorescu-Sion și noii generații de artiste, Young Blood 3.0
Muzică-Dans-Arte 02 Aprilie 2025, 14:10

Muzicologul Monica Isăcescu: „Nu trebuie să oprim această campanie până când nu vedem că, într-adevăr, casa Lipatti a fost salvată”

Dinu Lipatti, unul dintre cei mai mari pianiști ai României, a lăsat moștenire nu doar o operă muzicală de excepție, ci...

Muzicologul Monica Isăcescu: „Nu trebuie să oprim această campanie până când nu vedem că, într-adevăr, casa Lipatti a fost salvată”
Muzică-Dans-Arte 02 Aprilie 2025, 11:26

Luiza Zan Symphonic: primul concert simfonic cu piese compuse de Luiza Zan

Miercuri, 9 aprilie 2025 (19.00), cunoscuta solistă de jazz Luiza Zan și Orchestra de Cameră Radio vă invită la Sala Radio la...

Luiza Zan Symphonic: primul concert simfonic cu piese compuse de Luiza Zan
Muzică-Dans-Arte 02 Aprilie 2025, 09:56

PORTRET: Émile Zola – principalul exponent al naturalismului francez şi european, personaj important al eliberării politice a Franţei

Motto:  „Libertatea este una şi indivizibilă; nu poate fi trăită în felii şi distribuită în raţii, ca...

PORTRET: Émile Zola – principalul exponent al naturalismului francez şi european, personaj important al eliberării politice a Franţei
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
05:03 - 06:00
LA PRIMA ORĂ
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
03:00 - 06:00
Muzica generației tale
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru