A plecat la Domnul actorul MIHAI BICA, cea mai reprezentativă voce a Teatrului Național Radiofonic în ultimele două decenii
Unul dintre rarii artiști ai scenei în stare să interiorizeze sensurile adânci ale unui text dramatic, pentru a ni-l dărui cu limpezime și iubire.
27 Ianuarie 2023, 12:52
S-a născut pe 10 decembrie 1963, în Teregova, județul Caraș Severin, Mihai Bica a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București în 1988, la clasa profesoarei Olga Tudorache. În perioada 1988 – 1999, a fost actor la Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu, în ultimii șase ani ai acestei perioade (1993 – 1999) fiind și directorul acestui teatru. Din anul 2000 până în 2002, a fost actor colaborator al Teatrului Mic din București și din 2002 până în prezent, actor al Teatrului Dramatic ”Sică Alexandrescu” din Brașov. A jucat în zeci de spectacole, pe scenele celor două teatre, din Sibiu și Brașov, sub îndrumarea unor regizori de prestigiu precum: Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Dominic Dembinski, Claudiu Goga, Mircea Cornișteanu, Ion Cojar, Iulian Vișa. A jucat în filme regizate de Nicolae Mărgineanu, Mircea Daneliuc, Dan Pița, Nae Caranfil.
Glasul unic al lui Mihai Bica, dublat de un talent extraordinar, strălucește în zeci de spectacole radiofonice, începând cu anul 2002, când a jucat în ”Lacrimi de sânge” de Costin Manoliu, în regia lui Gavriil Pinte. De atunci, Mihai Bica a devenit un colaborator apropiat al Teatrului Național Radiofonic. O prezență sonoră tulburătoare, în spectacole din seria Biografii, memorii sau în piese din seria Dramaturgi români contemporani.
Actorul Mihai Bica este cel care a reuşit să dea glas şi viaţă învăţăturilor şi trăirilor unui om îndumnezeit precum Părintele Arsenie Boca – în serialul radiofonic dedicat Părintelui Arsenie, realizat după scenarii de Costin Manoliu, regia Nicolae Mărgineanu. A fost Daniil Sandu Tudor (scenariu - Costin Manoliu, regia – Dan Puric), Părintele Zosim Oancea (scenariu - Costin Manoliu, regia - Gavriil Pinte), Constantin Brâncoveanu (scenariu – Iuliana Mateescu și Costin Manoliu, regia - Nicolae Mărgineanu) Monseniorul Ghika, (scenariu - Raisa Radu, regia - Maria Agnesa Pușcașu) - pe care i-a întruchipat convingător, cu emoție și vibrație creștină.
Vocea lui Mihai Bica rămâne în Fonoteca Teatrului Național Radiofonic în atâtea spectacole radiofonice în regia lui Cristian Munteanu, Gavriil Pinte, Mihai Lungeanu, Alexandru Dabija, Dan Puric, Petru Hadârcă, Claudiu Goga, Maria Agnesa Pușcașu. Ultima înregistrare la care a participat a fost în noiembrie 2020, în ”Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarăului”.
Dumnezeu să-l odihnească în Lumina Sa!