Zilele MNIR - 45 de ani de la inaugurare
11 Mai 2017, 06:00
Săptămâna aceasta, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) celebrează 45 de ani de existență printr-o amplă serie de evenimente.
Marți a avut loc Vernisajul expoziției „Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane”.
În expoziție se pot vedea atât obiecte originale, găsite în săpăturile arheologice, cât și
o reconstituire la scară, o machetă a forurilor de la Sarmizegetusa, Forul vechi și Forul nou, împreună cu Capitoliul, Templul dedicat zeului Jupiter.
Reconstituirea a fost făcută de arhitectul Andrei Câmpeanu, care de 10 ani, lucrează împreună cu arheologii pe situl de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, pentru reconstituirea citadelei romane, care adăpostea acum 2000 de ani, circa 30.000 de oameni, cam tot atâți câți locuiesc acum în întreaga regiune a Hațegului.
Aniversarea continuă vineri, 12 mai, cu ateliere educative și de creație, care valorifică bogatul patrimoniu al muzeului. Începând cu ora 11:00, copiii vor afla povestea Gânditorului de la Cernavodă, la ora 13:00 vor avea ocazia să descopere tainele numismaticii, iar la ora 15:00 vor asista la o prezentare de arme din colecțiile muzeului. La ora 17:00 vor fi prezentate filmele documentare realizate de studenții UNATC în cadrul proiectului MNIR - Expozițiile și oamenii.
Muzeul Naţional de Istorie a României, înființat în 1970 și inaugurat în anul 1972, este una dintre instituţiile reprezentative ale culturii româneşti. Muzeul este adăpostit într-o clădire monument istoric, denumită în trecut Palatul Poştelor, construită între anii 1894-1899, pe baza planurilor arhitectului Alexandru Săvulescu.
Accesul publicului la activitățile aniversare din zilele de miercuri, joi și vineri (10-12 mai) este gratuit. De asemenea, în perioada 4-14 mai 2017, Muzeul Național de Istorie a României poate fi vizitat în mod gratuit.
Interviu cu arh. Andrei Câmpeanu