„Vocea Soarelui” de la Pătrăuţi la Harvard
Dosar de patrimoniu - Luni, 13 ianuarie, de la ora 21.10
12 Ianuarie 2025, 19:00
Despre biserica "Sfânta Cruce” din Pătrăuţi, construită în anul 1487 de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, s-au scris de-a lungul timpului zeci de cărţi şi sute de articole de specialitate, edificiul ştefanin fiind în prezent cea mai veche biserică păstrată dintre ctitoriile voievodului, biserica cu cea mai veche pictură interioară şi exterioară din Moldova, cea mai veche biserică păstrată construită în stil moldovenesc, şi, nu în ultimul rând, cea mai veche biserică ortodoxă monument UNESCO din România.
Nu cu foarte multă vreme în urmă, pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural, am avut ocazia de a asculta „Vocea Soarelui la Pătrăuţi”, prin intermediul câtorva dialoguri realizate cu preotul paroh al bisericii din Pătrăuţi, autor al cărţii cu acest titlu, un ambiţios volum ce-şi propunea să prezinte sistematic aliniamentele solare din biserica monument UNESCO. Între timp, Gabriel Herea a devenit părinte paroh al Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Iţcani al municipiului Suceava, însă cercetările sale au fost continuate de către alţi specialişti din ţară şi străinătate.
Unul dintre proiectele cele mai interesante, intitulat „Documentarea, modelarea și analiza spațiilor sacre post-bizantine: Cazul Pătrăuți (1487)” a fost recompensat cu bursa oferită de către Colecția Dumbarton Oaks a Universităţii Harvard din Statele Unite. Alice Isabela Sullivan de la Universitatea Tufts și Vladimir Ivanovici de la Universitatea din Lugano vor creea, cu ajutorul Dumbarton Oaks Project Grant, o arhivă fotografică exhaustivă a bisericii din Pătrăuți, cu imagini exterioare și interioare şi cu numeroase detalii ale caracteristicilor arhitecturale, modelul 3D permiţând „testarea sistematică a relației dintre arhitectură, ritual și lumina soarelui.” Cei doi cercetători au organizat în ultimii ani, împreună cu Marc Frîncu şi Gabriel Herea, preotul și custodele Bisericii Monument UNESCO din Pătrăuți în perioada 2003 - 2021, o serie de evenimente legate de descoperirea proiecțiilor solare simbolice din Moldova împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, Freie Universität din Berlin, University of Chicago și editura olandezo-americană Brill.
Pornind de la aceste ultime cercetări în domeniu, Radio România Cultural vă invită luni, 13 ianuarie, între orele 21.10- 22.00, să (re)descoperiţi, cu ajutorul pr. dr. Gabriel Herea, farmecul inconfundabil al unui monument UNESCO unic în lume.
Ascultaţi „Dosar de patrimoniu”, o emisiune realizată de Bogdan Vişan!