În perioada 13-17 ianuarie, invitatul emisiunii „Vorba de cultură” la Radio România Cultural este prof. dr. MARIAN POPESCU
De luni până vineri, pe frecvențele Radio România Cultural sau la www.radioromaniacultural.ro între 12:00-12:30.
13 Ianuarie 2025, 08:00
Cu un titlu de Doctor în Filologie obținut la Universitatea din București, Marian Popescu este Profesor asociat al Universității din București și al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde este și conducător de doctorat pe domeniul Teatru-Artele spectacolului. Și-a început cariera universitară în 1993 la Academia de Teatru și Film, apoi UNATC (unde a predat 11 ani) din București, a continuat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, apoi la Universitatea din București și la „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A introdus în curriculum 14 cursuri universitare noi pentru Teatru. Susține cursul de „Etică și integritate academică” la Universitatea din București pentru patru școli doctorale.
A condus Comisia de Etică a Universității din București între 2012 și 2016. Este fondator, director, actualmente Director onorific al CARFIA (Centrul pentru Integritate Academică al Universității din București). Membru al Board-ului IRAFPA (Institutul pentru cercetarea fraudei și plagiatului academic, Geneva).
Este critic de teatru, traducător din engleză, editor, autor al șapte cărți despre Teatru și Artele spectacolului. Începând din 1975 a publicat articole și studii în limbile română, engleză și franceză, în reviste din România și din alte țări.
A creat, împreună cu Ion Caramitru, Uniunea Teatrală din România (UNITER), al cărei prim vicepreședinte a fost, între 1990-1994. Fondator al Editurii UNITEXT și al revistei „Semnal teatral”, co-editor al „Anuarului teatrului românesc”. A inițiat și condus mai bine de un deceniu programul „Cea mai bună piesă romănească a anului”. A condus primul program al UNITER de job shadowing România-UK (Seeding a Network), între 1991-1995.
Este expert invitat al Comisiei europene pentru Cultură și Artele spectacolului.