Viitorul Educației în Noua Eră Digitală
04 Octombrie 2017, 06:30
Efectele celei de a patra revoluții industriale au început deja să fie resimțite în societate. Despre viitorul educației în era digitală s-a discutat la Sibiu, în cadrul evenimentului “Viitorul Educației în Noua Eră Digitală”, la mijlocul lunii septembrie, 2017, organizat de Școala Primară Româno-Finlandeză Sibiu. Au fost prezenți peste 60 de participanti la conferinte si panel, peste 60 de participanti la workshop-uri.
Potrivit estimărilor, până în 2020 UE va avea deficit de aprox. 800.000 specialiști în ITC. 65% din copiii care încep școala primară astăzi la nivel global vor ajunge să lucreze în profesii care încă nu există, 78% din copiii români (7-18 ani) utilizează internetul zilnic, în timp ce 90% folosesc cel puțin o rețea de socializare, 50% din populația UE nu are competențe digitale de bază (doar 28% din populația Romaniei are competențe digitale de bază!)
Invitații și participanții (profesori, specialiști în educație, reprezentanți ai mediului business, părinți) au avut ocazia să abordeze importanța educației în contextul celei de a patra revoluții industriale, marcată de schimbări majore cu impact asupra modului în care învățăm, lucrăm și interacționăm unul cu celălalt.
Evenimentul a pus în lumină exemple de bună practică ale modelului educațional finlandez — numărul 1 la nivel global, respectiv modul în care profesorii, actorii instituționali și privați pot avea un rol activ în modernizarea sistemului de învățământ românesc și al educației pe tot parcursul vieții, în era transformării digitale.
Mai mult, evenimentul a subliniat importanța anului 2019 — momentul în care România și Finlanda vor deține Președințiile Consiliului Uniunii Europene — ocazie care poate crea o colaborare strânsă între cele două țări pentru a promova educația și oportunitățile digitale pentru toți cetățenii europeni. Evenimentul “Viitorul Educației în Noua Eră Digitală”, face parte din proiectul “Driving the Digital rEvolution” - o campanie de anvergură ce își propune adresarea oportunităților și provocărilor generate de transformare digitală, în particular în contextul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene – deținută de România în ianuarie – iunie 2019.
Interviu cu Elena Lotrean fondatoarea Școlii Primare Româno-Finlandeze Sibiu.