Un proiect de producție a norilor și a ploii artificiale va fi testat în Vietnam
17 Septembrie 2016, 08:33
Un proiect de creare a norilor (''cloud seeding'') și a ploii artificiale va fi testat, luna viitoare, în Vietnam, informează agenția Xinhua. Compania tehnologică Sinh Xanh Science din centrul orașului Da Nang a propus guvernului acestei țări alocarea a 5.000 de miliarde de dongi vietnamezi (224 de milioane de dolari americani) pentru a cumpăra nave și aeronave necesare pentru a ''fabrica'' ploaie artificială astfel încât să poată fi combătută seceta și să fie prevenite inundațiile, arată, vineri, cotidianul Tien Phong.
Directorul general al companiei, Phan Dinh Phuong, a declarat că navele vor pompa apă sărată în conducte amplasate la înălțimea de circa 5 kilometri cu ajutorul elicopterelor sau baloanelor, mai arată Xinhua. Conductele vor descărca apa în zonele cu cei mai mulți nori de deasupra mării, iar cei mai grei dintre ei vor provoca ploi în aceste zone, astfel încât să se evite inundațiile în regiunile urbane.
Phuong a declarat că pentru acest proiect sunt necesare 100 de stații care să beneficieze de prezența navelor și a aeronavelor în zona golfului Beib. Ministerele și sectoarele de profil vor discuta despre implementarea de probă a acestui proiect de creare a ploilor artificiale în Da Nang, în luna octombrie, a adăugat acesta, potrivit sursei citate.
Ministerul vietnamez de Științe și Tehnologie a declarat că acest proiect este fezabil.
Compania va utiliza, de asemenea, substanțe chimice produse la nivel local pe care le va pulveriza pe vârful munților pentru a produce ploaie, a mai spus Phuong.
Crearea artificială a norilor, o formă de intervenție asupra vremii, reprezintă încercarea de a modifica tipul sau cantitatea de precipitații care cade din aceștia, prin dispersarea în aer a unor substanțe în scopul de a produce condens, ce intervine în procesele microfizice din nori. La nivel mondial, substanțele chimice cel mai des utilizate pentru crearea norilor sunt iodura de argint, iodura de potasiu și gheața carbonică sau dioxidul de carbon solid.
AGERPRES