Teritoriu • Bani • Dependență - sau cum să vorbim altfel despre jocurile de noroc
18 Noiembrie 2024, 19:26
Am vorbit - altfel - despre jocurile de noroc și impactul pe care îl au asupra viețile celor ce joacă astăzi, la Știința 360, cu două dintre persoanele implicate în proiectul Teritoriu • Bani • Dependență în direct, din studioul Radio România Cultural, cu Raluca Durbacă, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului și Ioana Gheorghiu, responsabilă de comunicare în cadrul proiectului.
”Teritoriu • Bani • Dependență este un proiect al Asociației CINEFOCUS, ”un cadru de cercetare a fenomenului jocurilor de noroc în România care abordează multidisciplinar dezvoltarea fără precedent a industriei jocurilor de noroc, din perspectiva plurală a unei echipe de specialiști în domenii variate: antropologi, sociologi, artiști, jurnaliști și profesioniști din domeniul publicității”, se menționează în descrierea proiectului.
”Teritoriu”, ”Bani”, ”dependență” dependență au fost, practic, primele cuvinte care mi-au venit în cap atunci când m-am gândit că vreau să fac un proiect despre jocurile de noroc în România. (...) Și ce mă preocupa cel mai tare erau aceste trei dimensiuni, a răspândirii sălilor de jocuri de noroc pe teritoriul României din ce în ce mai mult.Tot călătoream prin țară, aveam un proiect și mergeam prin orașe și vedeam enorm de multe săli de jocuri de noroc.
(...) După care, evident, problema dependenței, - era, într-adevăr, o chestiune pe care vreau să o cercetez, dar ce mă mai interesa era...și elementul ăsta de mijloc care unește lucrurile, banii, (...) felul în care banii ăștia care pleacă de la jucători ajung la industrie și felul în care sunt apoi redistribuiți de către statul român care colectează prin taxe, prin impozite, prin alte modalități și redistribuie la rândul său bani către instituții, către fonduri culturale (...) Cam de aici am pornit cu ideea proiectului, după care, evident, s-a ramificat destul de mult în momentul în care m-am gândit, ok, cum o transform în realitate și cu cine, alături de cine, spune Raluca Durbacă.
Un lucru care mi-a rămas în minte (...) este dificultatea asta, cred, destul de mare, de a empatiza și prin urmare și de a numi corect dependența în acest caz în care nu ai un obiect, nu există o fizicalitate, pur și simplu, a substanței. Asta mi s-a părut foarte, foarte important, mai ales pentru genul de atitudini care ulterior ar putea să devină niște reglamentări legale, niște poziții ale societății civile și așa mai departe.
Dar ca să ai genul ăsta de poziții, ai nevoie de o conștientizare a greutății, a dificultății. Ori, mi se pare că toată industria asta, în primul rând, din exterior este o pacăla propriu, deci nu se vede. De fapt, dacă nu ești consumator direct, tu nu vezi, spune și Ioana Gheorghiu.
”Proiectul pune la dispoziție instrumente științifice de analiză care pot servi ca bază de adresare a fenomenului jocurilor de noroc în România pentru inițiative ulterioare ale societății civile și ale statului”, după cum se arată în comunicatul de presă al Asociației CINEFOCUS.
Cei care au realizat acest proiect sunt Lavinia Cioacă, Dragoș C. Costache, Flavia Dima, Raluca Durbacă, GLITCH (Irina Negrilă, Dan Stănescu, Andrei Nicolescu, Vlad Mihai), Mădălina Muscă, Costi Rogozanu, Adrian Schiop.
Proiectul s-a încheiat dar tot ceea ce s-a realizat poate fi văzut pe:
Pagina proiectului: https://www.
Instagram: https://www.
Facebook: https://www.
Toate materialele din cadrul proiectului au fost publicate pe parcursul lunii octombrie a acestui an și pot fi accesate integral în continuare în secțiunea dedicată Teritoriu • Bani • Dependență din cadrul platformei CriticAtac (https://www.criticatac.ro/
Proiectul a fost derulat de Asociația Cinefocus și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, partener: CriticAtac.