Știința 360 - 16 martie 2023 - Black Sea CONNECT la București
Pentru o Mare Neagră mai sănătoasă, mai rezilientă și mai bine valorizată este deviza proiectului Black Sea CONNECT (http://connect2blacksea.or), proiect finanțat de Comisia Europeană - Directoratului General Cercetare – Inovare - prin Programul Cadru Orizont 2020.
16 Martie 2023, 14:00
În cadrul acestui proiect, GeoEcoMar, Institutul Național de Geologie și Geoecologie Marină din România (https://geoecomar.ro/) organizează, la București, în zilele de 15 și 16 martie a.c., ”două evenimente internaționale - „Consultation with Linked Projects and Initiatives for the Black Sea SRIA Implementation Plan”(15 Martie, 14:00 - 18:30) și „Operational Network of Funders (ONF) Meeting”(16 Martie, 10:00 - 13:30).
Scopul și rolul proiectului BlackSea CONNECT este acela „de a pune la punct Planul de Implementare al Agendei Strategice de Cercetare – Inovare la Marea Neagră.
Agenda Strategică de Cercetare – Inovare la Marea Neagră (SRIA), lansată în mai 2019 în cadrul unui eveniment al Președinției României a Consiliului UE, este un document care prevede direcțiile de acțiune pentru a înțelege mai bine acest bazin maritim și pentru a pune bazele unei dezvoltări a Economiei Albastre în regiune.
După Black Sea CONNECT, au fost finanțate alte două proiecte europene înrudite - DOORS și Black Sea BRIDGE -, care au ca scop punerea în aplicare a acestei agende.
Acum, spre finalul proiectului Black Sea CONNECT, partenerii, instituții de cercetare din Bulgaria, Georgia, Moldova,România, Turcia, Ucraina, dar și din alte state europene cu experiență în domeniul științelor mării, au elaborat deja un proiect de Plan de Implementare detaliat, care a fost prezentat diverselor categorii de utilizatori din statele riverane”, se arată în comunicatul de presă al evenimentului.
Prima întâlnire (15 martie a.c.) - „Consultation with Linked Projects and Initiatives for the Black Sea SRIA Implementation Plan”– ”a pus în discuție draft-ul Planului de Implementare al Agendei Strategice de Cercetare – Inovare la Marea Neagră”(…) Cel de-al doilea - „Operational Network of Funders (ONF) Meeting” (16 martie a.c.) – ”va presupune discutarea Planului de Implementare al Agendei Strategice de Cercetare – Inovare la Marea Neagră cu reprezentanții agențiilor de finanțare a cercetării din regiunea Mării Negre. ”, se mai arată în comunicatul de presă.
Detalii – în interviul realizat cu prof. Adrian Stănică, dr în geologie, directorul general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România – GeoEcoMar, coordonatorul proiectului european DOORS, proiect care, împreună cu Black Sea BRIDGE, ambele proiecte finanțate de Comisia Europeană, pun în aplicare Agenda Strategică de Cercetare – Inovare la Marea Neagră (SRIA).