Record pentru vânzarea de vehicule electrice în 2016
10 Octombrie 2017, 06:33
Conform unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), anul 2016 a deținut recordul pentru vânzarea de vehicule electrice, peste 750 000 de mașini electrice au fost vândute în întreaga lume, în comparație cu 547 220, vândute în anul 2015.
Dar acest record este umbrit de faptul că autonomia unui automobil acționat exclusiv electric este încă destul de redusă.
Transporturile produc o parte semnificativă din poluarea planetei, 14% din emisiile de gaz provin de la motoarele cu combustie internă, conform unui studiu efectuat de Panelul Interguvernamental de Schimbări Climatice, din anul 2014.
Agenția Internațională pentru Energie consideră că mașinile electrice nu au, încă, suficientă susținere guvernamentală, cum ar fi cele de ordin fiscal: credite, recompensări, sau ajutoare financiare pentru încurajarea achiziționării de astfel de automobile.
În ciuda faptului că se vorbește despzxcdre o autonomie redusă pentru motoarele acțonate electric, Rafael de Mestre, un spaniol, entuziast susținător al acestora și al reducerii emisiilor de carbon, a lansat o competiție pentru o cursă în jurul planetei. În anul 2016, 11 echipe din 9 țări s-au înscris la startul pentru a face un ocol în jurul lumii în 80 de zile cu automobile acționate exclusiv electric. Andrei Moroianu s-a ocupat de organizarea acestui eveniment, deși, România nu a avut participanți.
Țările scandinave dețin cel mai mare număr de automobile electrice în circulație. În top se află incontestabil Norvegia cu cea mai mare cotă de piață a automobilelor electrice, 29% din cota de piață la nivel mondial. Urmează Olanda cu 6,4 % cota de piata EV, și Suedia cu 3,4 % automobile electrice. Cursa de 80 de zile în jurul planetei cu automobile electrice a plecat din Barcelona către Portugalia. Acolo toate automobilele au fost îmbarcate pentru traversarea oceanului către Statele Unite care au fost străbătute de la est la vest. Cele peste 16 000 de stații de încărcare au fost un avantaj pentru expediționarii acestei curse. Problemele au început să apară după traversarea Oceanului Pacific.
Raportul Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) din anul 2016 a poziționat China înaintea Statelor Unite, în topul țărilor cu cele mai multe vehicule electrice pentru pasageri.
Ocolul Pământului în 80 de zile, cursa pentru automobile electrice a traversat România în 5 zile și asta nu din cauza drumurilor proaste și nici a lipsei de stații de încărcare, pentru că și la noi există progrese substanțiale în ultimii ani. Puțin peste 150 de stații de reîncărcare a acumulatorilor există distribuite în marile orașe pentru cele 2000 de vehicule acționate electric sau hibrid, care circulă pe drumurile românești, afirmă Nicolae Mocioi secratarul general al Asociației pentru Promovarea Vehiculelor Electrice din România pe care l-am intervievat cu prilejul celei de a 12-a ediții a Conferinței Internaționale pentru Vehicule Electrice.
Cum va arăta lumea peste 20 de ani? Prognozele vorbesc că din anul 2020 automobilele electrice vin la putere, în 20 e ani oraşele vor fi mai silenţioase pentru că vor fi maşini electrice, mai curate şi mai uşor de locuit și electricitatea va deveni din ce în ce mai ieftină. Vom tăi și vom vedea.
Interviuri cu Andrei Moroianu - organizator din partea României a cursei ”80 eDays” , Nicolae Mocioi, secratarul general al Asociației pentru Promovarea Vehiculelor Electrice din România, cu prilejul celei de a 12-a ediții a EV - Conferința internațională pentru Vehicule Electrice 2017.
Realizator: Mihaela Ghiță