Realitatea Virtuală revoluționează jurnalismul și cinematografia
31 Octombrie 2017, 06:50
Recent, la singurul cinematograf VR din România, au fost prezentate 6 filme documentare de scurt metraj, produse de New York Times VR. Evenimentul a fost însoțit de o conferință de presă la care a fost invitată editoarea New York Times VR, producătoarea de film nominalizată la două premii Emmy, Jenna Pirog. Aceasta a venit la București cu ocazia festivalului The Power of Storytelling, să împărtășească din experiența sa jurnalistică, folosind tehnologiile emergente. Discuția a abordat potențialul jurnalismului în noul mediu de comunicare, ce presupune rolul decizional al unui editor în realitate virtuală, tipuri de povești și cum sunt ele adaptate filmului 360°, sau felul în care este abordată tehnologia în redacțiile New York Times. Alegerea formatului de comunicare, fie că vorbim de tipar, podcast, fotografie, video, sau filmare 360°, este făcută astfel încât mesajul să exprime cât mai bine povestea către public.
Jurnaliștii, prezenți la eveniment, au avut ocazia să experimenteze șase dintre cele mai premiate documentare VR de la The New York Times: primul film realizat, The Displaced, spune povestea a trei dintre cei 30 de milioane de copii strămutați de război, The Land of Salt and Fire prezintă într-o priveliște de culori spectaculoase locuitorii celui mai fierbinte loc de pe pământ, iar The Fight for Falluja urmărește din interior lupta forțelor irakiene cu ISIS.
Interviuri cu: Deborah Chen - fondatoarea primului cinematograf VR din România, Jenna Pirog - editor la New York Times VR și producătoare de filme VR, nominalizată la 2 premii Emmy, Andrei Pogonaru om de afaceri.
Realizator: Mihaela Ghiță