Realitatea virtuală dincolo de jocuri
30 Martie 2017, 06:31
Anual circa 15 milioane oameni suferă accidente vasculare cerebrale, dintre aceștia, peste 5 milioane nu supraviețuiesc. Recuperarea este anevoioasă, lentă și dureroasă și tehnologia adusă de realitatea virtuală pare a fi o soluție în reabilitarea pacienților imobilizați la pat.
Alexandra Voinea a absolvit Facultatea de Inginerie Medicală a Universității Politehnica din București. Ca studentă a lucrat în industria jocurilor de calculator, acum este doctorandă și este preocupată de aplicații ale realității virtuale în medicină, pentru reabilitarea pacienților care au suferit un accident cerebral vascular. Ea a fost implicată într-un proiect care a pus la punct un dispozitiv de VR (virtual reality) care ajută la recuperarea medicală. Pacienții pot urmări mișcările sugerate de un asistent virtual, prin intermediul ochelarilor speciali pentru realitate virtuală și se vor strădui să le reproducă. Mișcările lor, oricât de mici ar fi, sunt puse în evidență de senzori speciali care înregistrează activitatea musculară.
Prezentarea Alexandri Voinea a avut loc aseară, la sediul CINETIC (Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative) în cadrul unei întâlniri organizate de ”Realities”, o asociație profesională recent creată, dedicată realității virtuale. Asociația ”Realities” reunește specialiști din domeniile sănătății, artelor, turismului, design, arhitectură, computer science, domenii în care realitatea virtuală își găsește aplicații.
Interviu cu Alexandra Voinea - doctorand la Universitatea Politehnica București.