Raportuldegarda.ro - carcinomul cu celule Merkel
14 Noiembrie 2017, 11:14
La #raportuldegarda.ro vorbim astăzi despre carcinomul cu celule Merkel, una dintre cele mai rare și agresive forme de cancer de piele, a cărui cauză exactă și modul în care se dezvoltă reprezintă încă o controversă pentru lumea științifică.
“La nivel moondial, până în 2002, fuseseră raportate aproximativ 2.000 de cazuri, ceea ce a dus la clasificarea carcinomul cu celule Merkel în categoria bolilor rare. Totuși, un studiu din 2014 estimează că incidența acestei maladii a crescut de 3 ori în ultimii 15 ani.
În 2016, Societatea Americană de Oncologie Clinică estimează că incidența acestei boli în SUA este de 0,79 la 100.000 de persoane-an. 2.500 de noi cazuri sunt diagnosticate anual în Uniunea Europeană.”, se arată pe site-ul raportuldegarda.ro
Tot astăzi vorbim şi despre studiul ASCO, Societatea Americană de Oncologie Clinică, în care se arată faptul că riscul de apariție a cancerului este direct legat de consumul de alcool. Conform datelor acestui studiu, “consumul de alcool, slab, moderat sau în cantități mari, duce la creșterea riscului de a dezvolta mai multe tipuri de cancere, incluzând cancerul de sân, cancerul de colon, cancerul esofagian și cancer al gâtului sau al capului. Între 5 și 6% dintre noile cancere apărute și decesele cauzate de cancer la nivel global sunt atribuite consumului de alcool.”
#raportuldegarda.ro readuce în atenţie bacteriile „bune” din intestine, care ar putea crește răspunsul la imunoterapie al bolnavilor de cancer, după cum arată două articole publicate în revista Science: “bolnavii de cancer care au niveluri crescute ale bacteriilor „benefice” în tractul gastrointestinal răspund mai bine la imunoterapii. Noile date susțin importanța microbiomului uman, ale cărui modificări au fost până acum asociate cu o gamă largă de afecțiuni, de la tulburări digestive până la depresie.”
Şi tot astăzi vorbim şi despre Zebra AI1, o formă de inteligența artificială, care, pentru doar 1 dolar, analizează radiografiile, CT-urile şi RMN-urile pacienţilor şi transmite rezultatele radiologilor, pentru ca aceştia să poată pune un diagnostic sigur. Noul serviciu oferit de o companie medicală, se bazează pe tehnologia inteligenței artificiale “pentru a „citi” și interpreta imaginile medicale şi pentru a detecta boli ale ficatului, plămânului, inimii sau chiar ale oaselor.” (www.raportuldegarda.ro)
În direct, cu Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină – de la 13.30, la emisiunea Ştiinţa în cuvinte potrivite.