Nominalizații la secțiunea Știință a Galei Radio România Cultural
20 Martie 2017, 10:28
Aurora Simionescu, doctor în astrofizică, prima persoană de altă naționalitate decât cea japoneză numită vreodată profesor asociat la Agenția Spațială Japoneză, JAXA.
Născută la Braila, absolventă a Colegiului Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci”, Aurora Simionescu şi-a scris teza de doctorat la Institutul Max Planck pentru Fizica Extraterestră din Munchen, Germania, dupa care s-a mutat la Universitatea Stanford din California cu o bursă Einstein de la KIPAC – Institutul Kavli pentru Astrofizica Particulelor si Cosmlogie, sponsorizată de NASA. (https://aurorasimionescu.wordpress.com/curriculum-vitae/, https://aurorasimionescu.wordpress.com/public-outreach/)
A fost şi International Top Young Fellow la JAXA, Japonia, timp de 3 ani iar recent a fost numită profesor asociat la Agentia Spatiala Nipona JAXA, fiind prima persoană non-japoneză care ocupă această poziţie.
Pe langă profesia ei de astronom – deşi este departe de imaginea unui cercetător tipic, “ cu ochelari de protectie şi halat alb”, după cum singură spune -, este o iubitoare a culorii roz, a muzicii salsa şi a artei fotografice (http://earthinpink.com/).
”Gabriel Paun - biolog, fondator ONG Agent Green, laureat al premiului EuroNatur 2016 - pentru campaniile impotriva taierilor ilegale de padure.
La 12 octombrie 2016, activistul de mediu roman Gabriel Paun a primit premiul EuroNatur 2016 pentru angajamentul sau exemplar pentru protejarea tezaurului natural al Europei, scotand la lumina, vreme de ani de zile, dovezi despre taierile ilegale de paduri din Romania.
Christel Schoeder, presedintele EuroNatur, a motivat acordarea premiului afirmand despre Gabriel Paun ca "nu are termen de comparatie in lupta sa pentru salvarea ultimelor paduri virgine din Romania, pentru care depune toate eforturile personale posbile. Aceste paduri au ramas neatinse de om timp de secole si sunt printre cele mai importante comori naturale de pe continentul nostru”.
Gabriel Paun se alatura unor prestigiosi laureati din anii trecuti, precum Printul Charles, Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov, scriitorul Jonathan Franzen, dr. Ernst Paul Dörfler, prof. dr. Klaus Töpfer si dr. Hans Bibelriether.