Noaptea Cercetătorilor europeni ediția 2017
03 Octombrie 2017, 06:39
De la prima ediție din anul 2005, până acum, evenimentul a atras peste 1,5 milioane de vizitatori, oferind prilejul cercetătorilor să intre în legătură cu publicul, iar publicului șansa de a descoperi universul științei.
Vineri 29 septembrie, mii de bucureșteni, au fost prezenți în piața Universității unde au fost instalate standurile institutelor de cercetare, universități sau organizații de profil, care au prezentat vizitatorilor, experimente, dispozitive interactive oferind ocazia de a afla și înțelege rezultate ale cercetărilor: de la experimente simple care modelau turbioanele planetei marte, până la dispozitive cu aplicații medicale pentru ameliorarea problemelor de tasare a coloanei vertebrale.
Începând cu ora 14:00 a început forfota. Standurile institutelor de cercetare au fost asaltate de mulțimea vizitatorilor de toate vârstele. Prima oprire am făcut-o la Centrul de dezvoltarea performanței umane. Echispine - este aparatul care ajuta la reducerea durerilor din zona coloanei vertebrale. Constă într-o bara orizontală, montată mai sus de nivelul capului, astfel încât să te poți agăța de ea cu brațele ridicate. Toată instalația este prevăzută cu un senzor de tracțiune în conexiune cu un calculator, astfel încât vizualizezi în permanență, corectitudinea exercițiilor făcute, pentru un efect maxim.
Creativ motion, copii minune de la Centrul de initiere in Cercetarea Stiintifica de la ICPE-CA au fost și ei prezenți în piață cu vesta inteligentă pentru bicicliști, care semnalizează singură schimbarea direcției de mers. La standul Universității de Agronomie și Medicină Veterinară se făceau degustări pentru curmalul chinezesc, Ziziphus Jujuba, o plantă aclimatizată de câțiva ani la condițiile de temperatură din România. De la curmalele chinezești cu gust de pere crocante, am mers la Atelierul de Astronomie să văd cum se formează tornadele pe planeta Marte. Dan Avași se ocupă de câțiva ani de Atelierul de Astronomie. E fizician și astronom amator. A început prin a organiza întâlniri nocturne pentru observații ale boltei cerești prin telescop și astrofotografii, acum își face timp pentru elevii de liceu, în fiecare săptămână. Nu are un sediu, dar are numeroase proiecte împreună cu tinerii care vor să cunoască bolta cerească. Ultima oprire a fost la Orășelul Cunoașterii, inițiativa unoe părinți care au dorit să-i apropie pe copii de știință. Orășelul Cunoașterii, se afa în cartierul Pajura, și dacă nu vă duceți voi acolo, pot veni ei în școli în grădinițe sau la evenimente pentru experimente fizice sau chimice, împreună cu copiii.
Reportaj
Realizator: Mihaela Ghiță