Metoda investigației - secretul pentru o educație eficientă
14 Martie 2017, 06:46
Miza cea mare este ca elevii să învețe să gândească, afirmă Cristian Hatu, președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE) care a propus pentru prima dată, în România ”metoda investigației” ca metoda de învățare a fizicii. Metoda investigației îi ajută pe elevi să învețe să își pună întrebări referitoare la diferitele fenomene, să caute explicații, să identifice relațiile dintre cauză și efect și să își dezvolte mecanismele de gândire.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, CEAE a format peste 1500 de profesori de fizică din toate județele țării, care duc mai departe principiile pe care se bazează conceptul metodei: gandirea critică, capacitatea de a rezolva probleme noi, creativitatea, capacitatea de a lucra în echipă. Aceste abilități au un rol important în calitatea muncii oamenilor. De aceea educația este o problemă care are strânsă legătură cu nivelul de trai și cu nivelul socioeconomic al unei țări.
La începutul lunii martie Ministerul Educației a aprobat noile programe după care vor învăța elevii de gimnaziu. Iar în ce privește fizica este pentru prima oară când programa abordează fizica din perspectiva învestigației și are drept țintă majoră alfabetizarea științifică a tinerilor care le va permite să își dezvolte capacitatea de a face raționamente și găsi soluții.
Interviu cu Cristian Hatu președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale (CEAE).