Monica Jitariuc: „Felul în care utilizăm telefonul seamănă foarte mult cu comportamentul dependenților de jocuri de noroc”

11 Aprilie 2025, 17:13
Într-o lume în care telefonul ne este aproape o extensie a corpului, cum putem lua o pauză de la notificări, scroll-uri nesfârșite și inbox-uri pline?
Monica Jitariuc vorbește, în interviul realizat de Daria Ghiu, despre digital detox — o curățenie de primăvară nu doar în dulapuri, ci și în minte și telefon. Cu exemple concrete, Monica ne invită să reflectăm la relația noastră cu tehnologia și ne oferă soluții practice pentru a recăpăta controlul.
„Digital detox-ul este o nevoie. Dependența este deja instalată. Știm prea bine că pierdem controlul asupra comportamentului, avem stări de anxietate când nu avem acces la telefon. Cifrele sunt îngrijorătoare - se pare că atingem telefonul de mii de ori pe zi.”
Monica Jitariuc compară relația noastră cu telefonul cu o formă de adicție raportându-se la secreția de dopamină de la fiecare notificare, nevoia compulsivă de a verifica ecranul și chiar la panica resimțită când bateria scade. Ea adaugă că „doar vederea unui telefon pe masă, chiar dacă nu-l atingem, reduce calitatea conversației și nivelul de empatie perceput între interlocutori.”
Mai mult, ne confruntăm cu nomofobia — frica de a rămâne fără telefon sau semnal — și sindromul vibrației fantomă, senzația că telefonul vibrează chiar și când nu o face. Corpul și mintea noastră se adaptează inconștient la acest nou „organ” digital care ne stă mereu aproape.
„90% din utilizatori simt că telefonul sună în momentul în care e în buzunar, chiar dacă e doar pe silențios. Deci deja există o inconștientă inoculare a acestui instrument în organismul nostru, fiind obiectul de care suntem cel mai apropiați.”
Totuși, există soluții. Monica ne oferă o serie de pași simpli și eficienți pentru a începe detoxul digital:
-
Nu dormi cu telefonul în cameră. Lasă-l în altă încăpere și folosește un ceas clasic pentru alarmă
-
Fă pauze de la notificări. Creează ferestre dedicate pentru a verifica mesajele și rețelele sociale
-
Dezinstalează aplicațiile care ocupă cel mai mult timp și intră doar de pe calculator pe rețelele sociale
-
Aplică regula „one in, one out”. Instalezi o aplicație nouă? Șterge una veche
-
Fă curățenie în poze și conversații. Eliberează-ți spațiul digital la fel cum îți aerisești dulapurile primăvara
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.