Ascultători radio la microfon: Făgăraşii la putere. Invitate: medicul Alexandra Drăghici şi fiica sa, Ana
Texte şi pretexte, sîmbătă, 12 aprilie 2025, ora 12.00. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Valentin Protopopescu
12 Aprilie 2025, 08:00
„Radioul Cultural este un prieten drag. Pasiunea pentru emisiunile acestui post de radio care e mai mult decît un simplu post am căutat să o transmitem şi fiicei noastre, Ana, care, spre marea noastră bucurie, a devenit o ascultătoare fidelă. Chiar şi cînd eu nu sînt acasă sîmbătă sau întîrzii puţin, Ana îmi povesteşte pe un ton alert ce-a mai zis sau a mai făcut Andreea şi Proto la emisiune...” (Alexandra Drăghici)
În ediţia de sîmbătă, 12 aprilie 2025, a emisiunii Texte şi pretexte, am ales să reînodăm tradiţia invitării unor ascultători fideli la microfonul emisiunii noastre, plecînd de la premiza că radioul public nu este doar un instrument de difuzare a informaţiilor şi raţionamentelor culturale, ci şi un prieten autentic. Relaţia dintre realizator şi ascultător este una pur omenească, nu sîntem roboţi, cobai de laborator şi banali emitenţi de vorbe frumoase, ci oameni care empatizează, se simt alături, împărtăşesc valori, tradiţii şi emoţii. Cine va citi schimburile noastre de impresii, adevărate dialoguri neo-post-platoniciene, pe whats app, va pricepe de ce... În ediţia de astăzi, medicul pediatru din Făgăraş, Alexandra Drăghici, şi fiica sa de 13 ani, Ana, se vor produce la microfonul Textelor..., căci merită acest premiu onorific deoarece de-a lungul anilor au dovedit dragoste şi devotament postului nostru, avînd umor, inteligenţă, seriozitate şi vădind o prietenie de nezdruncinat... Mulţumim, Ana şi Alexandra!
Răzvan Dolea, la rubrica Trei minute post meridian, ne va vorbi despre cum s-au format colecţiile de artă în istoria omenirii.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei universale: la 25 aprilie 1945 se stingea în Georgia cel de-al 32-lea preşedinte american, singurul care a primit patru mandate consecutive la Casa Albă, ce-i drept, în împrejurări excepţionale. De numele său se leagă două mari evenimente: ieşirea din Marea Criză din 1928 şi participarea Americii la cel de-al Doilea Război mondial.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre Festivalul parizian al cărţii.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu analizează personalitatea lui Vitas Gerulaitis.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul Catrene... interpretat de Ion Lucian.