”Fizica laserilor explicată artiștilor” - partea a doua
02 Mai 2017, 06:05
ELI-NP (Extreme Light Infracstructure - Nuclear Physics) în traducere, Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleară, cel mai puternic laser al planetei, este proiectat să își lanseze prima rază de lumină, în anul 2019.
Clădirea care adăpostește această instalație unică în lume este una specială, camera laserilor, o încăpere cu o deschidere de apopate 100 de metri, are o toleranță de orizontalitate de un micron, de 70 de ori mai mică decât grosimea unui fir de păr.
Vă oferim astăzi cea de a doua parte a prezentării făcute de Nicolae Zamfir, directorul proiectuui ELI-NP, la sediul Asociației Tranzit, unde pentru un auditoriu format din artiști, a prezentat o scurtă și foarte sugestivă lecție de fizică a particulelor, principiul de funcționare al laserului.
Clădirea în care se vor afla toate aceste instalații se construiește la Măgurele, în incinta Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară, pe un teren de circa 2000 de metri patrați, năpădit până nu demult, de vegetație spontană, În apropiere de fostui reactor aflat acum în plin proces de demontare.
Cel mai puternic laser din lume este adăpostit de o clădire pe măsură. Camera laserilor este o cameră curată în care continutul de praf din aer este strict tinut sub control, pentru că fiecare particulă de praf poate constitui un obstacol care deviază fascicolul de electroni si de fotoni aflați în acțiune.
Acest centru științific important pentru întreaga comunitate științifică mondială, este și un pol de a atrage firme de înaltă tehnologie interesate să ridice standardul produselor lor. Este important ca cercetătorii și firmele care pot produce în serie, rezultate ale muncii lor de cercetare, să fie pe aceeași platformă, pentru a facilita comunicarea între cele două parți.
Unicitatea acestei construcții a necesitat găsirea unor soluții unicat și a unor standarde de calitate neobișnuite pentru constructori. Fiecare soluție adoptată este o inovație, nimic nu s-a supus unor standarde preexistente, totul a fost proiectat în premieră, a explicat Nicolae Zamfir audienței de artiști de la sediul Asociației Tranzit.
Dar cea mai mare problemă a marelui proiect ELI-NP este că se află în neconcordanță totală cu gradul de dezvoltare al zonei de sud a Bucureștiului. În Măgurele, oraș satelit al Bucureștiului, unde va fi un important pol științific al planetei, nu există linie de metrou, nici măcar un autobuz direct, până în centru, nu există nici o linie de transport în comun direct către aeroport, sau către gară, în oraș nu există un hotel la standarde acceptabile, nu sunt locuri de relaxare sau divertisment pentru cei care locuiesc deja acolo, sau pentru vizitatori.
Interviu cu acad. Nicolae Zamfir - directorul proiectului ELI-NP