Exploratorii lumii de mâine
11 Mai 2017, 06:00
Weekendul 5-7 mai a fost unul aglomerat. La Timișoara au avut loc două manifestări. A 31-a ediție a sesiunii Helion, o manifestare literară de critică și artă science-fiction, a cuprins lansări de carte, sesiuni de comunicări științifice, întâlniri literare, expoziții de artă plastică, iar cea de-a treia conferință internațională Helion, cu tema Frontierele Posibilului: Granițe și Deschideri în Ficțiunea Speculativă, a adunat cercetători din Cluj Napoca, București, Timișoara, dar și din Polonia, Marea Britanie, Germania și Spania.
Bucureștiul a găzduit două manifestări extrem de populare. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 6 mai, parcarea Bibliotecii Naționale a găzduit Astrofest-ul, festivalul de explorare spațială și astronomie organizat de revista Știință și Tehnică. Vizitatorii au putut găsi acolo de toate: prezentări, ateliere, discuții, o expoziție de telescoape menite să-i ispitească pe astronomii amatori prezenți și viitori (au venit foarte mulți copii la festival) și bineînțeles observații astronomice. Punctul culminant a fost, desigur, întâlnirea cu Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, dar nu și ultimul, dacă judecăm după entuziasmul copiilor care l-au copleșit cu întrebări.
La RomExpo, de vineri până duminică, s-a desfășurat a cincea ediție a East European Comic Con, care a adunat peste 40.000 de iubitori de benzi desenate, filme și seriale TV, literatură science fiction și fantasy, manga și anime japoneze, boardgames și jocuri pe calculator. Editurile cu cele mai mari colecții de SF și fantasy, Nemira, Paladin și Rao, au fost prezente, ca și scriitorul Lucian Dragoș Bogdan, venit pentru a doua oară cu stand personal, dornic să întâlnească noi cititori.