Dr. Corina Zugravu: „Recentrarea pe legume și fructe este cheia sezonului. Vara, oamenii trăiau cu pepene, o salată de roșii și o bucățică de brânză, eventual”
26 August 2024, 14:04
La temperaturi maxime peste zi care ating sau depășesc 35°C din adăposturile meteorologice, specialiștii definesc starea de caniculă, însă temperatura pe care corpul uman o va resimți va fi cu opt grade mai mare.
Zilele cu temperaturi ridicate creează o stare de disconfort, mai ales atunci când suntem nevoiți să petrecem mai mult timp afară. În plus, efortul fizic consumă energia din organismul suprasolicitat de caniculă și de aceea medicii recomandă evitarea activităţilor fizice intense. Totodată, în aceste zile nu trebuie consumate alimente uşor perisabile și nici alcoolul nu este indicat deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Alimentele grase solicită aparatul digestiv, scăzând în acelaşi timp capacitatea organismului de a se apăra de temperaturile ridicate, astfel încât este de preferat o dietă uşoară.
Medic primar nutriție și igiena alimentației Corina Zugravu, de la Institutul Național de Sănătate Publică, vine cu mai multe recomandări, într-un interviu realizat de Marilena Frâncu.
Specialiștii atrag atenția că cele mai afectate de caniculă sunt persoanele cu afecţiuni cardiace, bătrânii şi copiii.