Dimensiunea științifică a artei - Ovidiu Babeș - Secolul al XVII-lea, un moment de turnură în lumea științei | PODCAST
05 Decembrie 2023, 06:25
În anul 1610, la 13 martie, Galileo Galilei publica Sidereus Nuncius - Mesagerul Stelar, un scurt tratat astronomic scris în urma observațiilor făcute de el asupra Lunii. Galilei își îndreaptă telescopul făcut chiar de el către satelitul natural al Pământului, îi observă neregularitățile de pe suprafață și le desenează, obținând astfel un adevarat catalog al reliefului selenar.
Cartea lui este publicată în 500 de exemplare care se vând ca pâinea caldă în toată Europa. Probabil primul best-seller științific din istorie.
Acest lucru se întâmpla la început de secol XVII, considerat o perioadă de renaștere a științei, deoarece a fost o perioadă de mari descoperiri și inovații în domeniul științific. Johannes Kepler a descoperit că planetele se mișcă într-o elipsă, iar Galileo Galilei a observat pentru prima dată sateliții lui Jupiter și a confirmat teoria heliocentrică a lui Copernic. Matematicienii au descoperit calculul infinitesimal și algebra analitică. Antonie van Leeuwenhoek, tatăl microbiologiei, a utilizat pentru prima dată un mciroscop pentru a vedea bacteriile.
Sa nu uităm că suntem la Dimesniunea Știintifică a artei și e firesc să îl amintim și pe Johannes Vermeer, pictorul olandez despre care se spune că ar fi folosit „camera lucida”, un dispozitiv avangardist pentru vremea aceea, creat dintr-un sistem de lentile, cu ajutorul cărora ar fi desenat cu atâta acuitate toate detaliile picturilor lui.
Invitatul meu este Ovidiu Babeș - doctor în Istoria și filosofia științei - cercetător post doctoral la Universitatea Vrije din Bruxelles.
Realizator Mihaela Ghiță