Reșița: De la Cetatea de Foc la Orașul Oxigen
03 Aprilie 2025, 15:24
Reșița, un oraș cu o istorie industrială de peste 250 de ani, trece printr-o transformare remarcabilă, redefinindu-și identitatea printr-un brand care combină tradiția cu viziunea pentru viitor: Flacără și Oxigen. Acest proces de rebranding a fost realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare în colaborare cu agenția GMP CommUnity, autoritățile locale și comunitatea. Oraș cu o tradiție industrială de peste 250 de ani, Reșița caută să îmbine moștenirea sa industrială (Flacăra) cu un viitor sustenabil și orientat către natură (Oxigenul).
Daniela Ioan, specialistă în strategie de branding, a explicat în cadrul interviului realizat de Daria Ghiu pentru Orașul vorbește, ce presupune acest proces și cum s-a ajuns la noua identitate a orașului.
Brandingul unui oraș este un proces complex, asemănător cu cel al unui produs.
“Te uiți întâi și încerci să-l înțelegi, să vezi ce are el, care sunt atributele lui, ce-l evidențiază, ce poți să construiești.”
Pentru a înțelege identitatea Reșiței, echipa sa a realizat o cercetare calitativă și cantitativă, consultând atât comunitatea locală, cât și actorii principali, precum ONG-urile și mediul de afaceri.
“Reșița era cunoscut ca Cetatea de Foc”, amintește Daniela Ioan, explicând că acest element definitoriu al orașului a fost transformat într-un simbol al regenerării urbane. Flacăra reprezintă respectul față de trecut, dar și dorința de a reinventa orașul prin inițiative culturale și urbane.
Un exemplu concret este reconversia Halei Minda într-un spațiu multifuncțional pentru comunitate și artiști, parte a inițiativei New European Bauhaus.
Un alt proiect major este transformarea Funicularului, o fostă infrastructură industrială, într-o pasarelă pietonală și pentru biciclete.
“Practic vei merge deasupra orașului cu bicicleta. Adică, în loc să distrugem, așa cum am făcut de foarte multe ori, regenerăm și folosim pentru comunitate. Asta este flacăra.”
Dacă Flacăra este despre moștenire, Oxigenul reprezintă viziunea de viitor.
“Reșita a ieșit, conform indexului pe care noi l-am dezvoltat, cu aerul cel mai curat dintre toate municipiile. Au fost trei orașe care după Revoluție au renunțat la tramvai: Brașov, Constanța și Reșița. Reșița a reușit să revină cu, probabil, cel mai modern transport electric.”
De asemenea, orașul construiește un parc fotovoltaic care va furniza energie regenerabilă pentru transportul public, iluminatul stradal și instituțiile educaționale.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.