Dimensiunea științifică a artei: Ovidiu Babeș - ep. 1 - Democratizarea științei a început în secolul al 17-lea | PODCAST
28 Noiembrie 2023, 06:45
Dacă este să dau crezare informațiilor găsite în internet, fie spus foarte puține, Editura Tineretului a fost fondată în anul 1952 și publica literatură pentru copii și desigur, tineret. Amintesc aici colecția Cutezătorii, Clubul temerarilor, Colecția SF. Cei născuți în acea perioadă sigur știu despre Lyceum sau Povești nemuritoare.
Dar o colecție care pe mine m-a marcat avea un nume ca o lozincă: Știința învinge. În această colecție erau publicate cărți de popularizare a științei din diverse domenii: geologie, biologie, chimie, fizică etc. Probabil că acele cărți m-au făcut să iubesc știința și probabil, că și prin mijlocirea lor, știința a ajuns să fie accesibilă unei mase mari de oameni.
Suntem la rubrica Dimensiunea știintifică a artei și nu vorbim despre Editura Tineretului, dar vom vorbi despre Știinta care învinge prin popularizarea ei. Este știința democratizabilă? Până unde merge democratizarea științei? De fapt, democratizarea științei, a început prin secolul al 17-lea, sau în orice caz atunci s-a produs un moment de cotitură.
Invitatul meu de astăzi este Ovidiu Babeș - doctor în Istoria și filosofia științei - cercetător post doctoral la Universitatea Vrije din Bruxelles.
Realizator Mihaela Ghiță