Ascultă Radio România Cultural Live

Dimensiunea științifică a artei: Irina Marinescu - ParkinsOn Dance - terapie prin dans pentru bolnavii de Parkinson

Dimensiunea științifică a artei: Irina Marinescu - ParkinsOn Dance - terapie prin dans pentru bolnavii de Parkinson

05 Iunie 2023, 06:23

„Cum putem face ca bolnavii de Parkinson din România să beneficieze de dans terapie?” – aceasta a fost întrebarea care le-a adus la un loc pe inițiatoarele proiectului ParkinsOn Dance – Loredana Larionescu, psihoterapeut, Bianca Nițu, medic neurolog, și Irina Marinescu, coregrafă și manager cultural.

Boala Parkinson este o afecțiune degenerativă a creierului care afectează predominant neuronii producători de dopamină. Prevalența bolii crește odată cu vârsta, boala Parkinson afectând 1% din populația de peste 60 de ani. Din totalul pacienților diagnosticați cu boală Parkinson, aproximativ 10%-20% au sub 50 de ani iar aproape jumătate dintre aceștia sunt diagnosticați înainte de 40 de ani. Afecțiunea nu este vindecabilă, dar există multe opțiuni de tratament care tratează simptomatologia și îmbunătățesc calitatea vieții.

Studiile clinice recente arată că o oră de dans de două ori pe săptămână îmbunătățește statistic semnificativ echilibrul,postura, fluiditatea mișcărilor, capacitatea de a iniția mișcări și schimba direcții. Nu mai puțin important, ameliorează simptomele non-motorii ale bolii Parkinson (depresia, apatia, aplatizarea emoțională), contribuind la crearea unui sentiment de bucurie, apartenență la comunitate, stare de bine, precum și la creșterea calității vieții, ca nicio altă formă de exercițiu fizic și ca nicio altă terapie în general.

În lume sunt diferite inițiative Dance for PD (Dans pentru boala Parkinson), în Italia, Statele Unite, UK iar anul acesta, prin proiectul ParkinsOn Dance, arta dansului vine și în ajutorul bolnavilor de Parkinson în România. Însoțite de Dr. neurolog Bianca Nițu, coregrafa Irina Marinescu și dans terapeuta și psihoterapeuta experiențială Loredana Larionescu vor susține vara aceasta ateliere de dans contemporan, respectiv tango argentinian în București și Azuga.

Inițiativa debutează la începutul lunii Aprilie cu un atelier de tehnici de dans-terapie de două zile pentru boala Parkinson, susținute de specialistele Melanie Brierly și Sari Lievonien. Atelierul este adresat persoanelor cu experiență în mișcare și dans șau / și psihoterapie, care doresc să învețe metode de dans terapeutice pentru pacienții cu acest diagnostic.

30 iunie, la București, are loc reprezentația artistică artistică, experiențială, alături de beneficiarii proiectului și adresat publicului larg Performing ParkinsOn Dance găzduită de CNDB

Toate evenimentele sunt găzduite de Centrul Național al Dansului București.

Azuga

9 – 19 Iunie – Rezidență artistică la Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga.

Demersul ParkinsOn Dance continuă la Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga, sub îndrumarea echipei de la București și a medicului de Recuperare Medicală, Dr Andreea Mitulescu,care găzduiește o a doua serie de ateliere. Rezidența va fi finalizată cu o prezentare artistică

Echipa proiectului:

Irina Marinescu s-a îndrăgostit de dansul contemporan și performance în 2009 și de atunci a studiat cu profesioniști români și străini diferite limbaje de dans și forme ale artelor performative – Feldenkrais, Viewpoints, Axis Syllabus, Das Theater Feedback Method, Contact improvisation, Gaga.

Interesele sale sunt la intersecția dintre artă și terapie, artă și știință, artă și antropologie. Colaborează cu artiști din diferite domenii pentru a crea contexte creative și de dezvoltare în care ingredientele principale sunt conexiunile autentice, experimentul și emoțiile.

Este co-fondatoare a Asociației Developing Art, din 2019 face Stand-up Comedy, iar din 2022 a început o specializare pe termen lung pe dans-terapie.

Loredana Larionescu este psihoterapeută, animată de un puternic angajament de a contribui prin aportul unei bune relaţii minte-corp, precum şi al inspiraţiei creative, la atingerea unui mai bun echilibru în vieţile persoanelor.

A trecut de-a lungul timpului prin practici corporale diverse, de la Aikido şi Tai Chi până la dansuri tradiţionale (flamenco, tango şi irlandez – în care a activat ca dansator şi manager de turneu într-o trupă profesionistă). Din zona dansului contemporan studiază şi practică Gaga, Feldenkrais şi Contact Improvisation, simţind pe propria piele cât de utile îi sunt pentru a-şi exersa conştiinţa corporală şi empatia kinestezică.

Loredana participă la proiecte cultural-terapeutice diverse, în colaborări interdisciplinare cu artiști locali și internaționali, dintre care: Movemental (alături de Indie Box și Profeti Art), [m]others (alături de Valentina de Piante, Alexandra Bălășoiu, Diana Spiridon, Silvia Niculae, Oana Băluță, Teodora Moroșanu), Danstopic (alături de Indie Box și Simona Dabija), Călușul – de la ritual la terapie (alături de Asociația Folclorică Valea Prahovei și Indie Box).

Medic pasionat cu +10 ani de experiență în diagnosticarea și tratamentul bolii Parkinson și a tulburărilor de mișcare, Dr. Bianca Nițu este preocupată permanent în a utiliza cele mai noi tehnologii în domeniul neurologiei, în special al tulburărilor de mișcare și bolilor neurodegenerative. Este axată pe terapie avansată pentru boala Parkinson, reabilitare în boala Parkinson, boli neurodegenerative, distonii și dedicată în a oferi cea mai bună îngrijire posibilă și creșterea calității vieții

Experiența sa este formată în centre medicale de referință la nivel național și internațional – Spitalul Clinic Colentina, București, Spitalul de Neuroreabilitare IRCCS San Camillo, Veneția – Padova, Italia și Spitalul de Neurologie Pierre Wertheimer, Lyon, Franța. A avut, de asemenea, participări la workshop-uri și cursuri internaționale de tulburări de mișcare în centre de specialitate din Italia, Elveția, Germania, Franța, Danemarca, Spania, Portugalia, Republica Cehă și Africa de Sud. Bianca Nițu este partener și Director Medical al Clinicii Neuristica, furnizor de servicii de telemedicină specializate în neurologie.

Sari Lievonen este coregrafă, profesoară și un performer versatil care și-a început cariera profesională acum 30 de ani. În anii 80 a început prin a învăța tango în Paris, într-o perioadă în care renașterea tangoului în Europa tocmai începea.

În ultimii 15 ani Sari a predat și dezvoltat tangoul argentinian ca dans social în Glasgow, Scoția. Este atât un lider, cât și un urmăritor experimentat iar Close Embrace este stilul ei preferat de tango social. În 2018, Creative Scotland îi acordă o bursă pentru a dezvolta o metodă aplicată pentru predarea tangoului către persoane cu boala Parkinson.

Touch of Tango este numele metodei cu care Sari predă tango. Aceasta îți dă voie să fii creativ și să te exprimi în bogăția muzicii tango. Îmbunătățește postura, echilibrul și tehnici de mers în tradiția improvizației prin tango. Citatul preferat al lui Sari din tango este A-ți folosi picioarele să dansezi este un lucru, a dansa cu inima este altul.

Melanie Brierly (Mel) este o artistă independentă specializată în dansul comunitar și sănătate și totodată cercetătoare, profesor și trainer. Este acreditată ca educator de dans somatic și mișcare, certificare obținută la International Somatic Movement and Education Therapy Association (ISMETA)

După o carieră de 25 de ani în educație prin dans, Mel a petrecut 14 ani în grupuri și sesiuni unu la unu la domiciliu pentru persoane care trăiesc cu boala Parkinson, precum și cu alte afecțiuni precum demență, accident vascular cerebral, scleroză multiplă și distrofie musculară. Prin cercetarea sa doctorală de la Universitatea din Roehampton a studiat Home Performance ca metodă de dans și practică de mișcare ce are loc unu la unu, este co-creativă, bazată pe principii somatice și se desfășoară la domiciliul persoanelor care au boala Parkinson. Pe baza rezultatelor cercetările sale, Mel a creat sesiunile de grup Connect and Flow și practica unu la unu Home Performance alături de persoanele cu Parkinson, familiile și prietenii acestora.

Mel a luat parte în 2014 la rezidența Churchill Arts and Older people și, în cadrul acestei burse, a cercetat dansul și boala Parkinson la New York și San Francisco. Este artist rezident în cadrul Dance for PD® din Brooklyn, câștigătoare a rezidenței de călătorie Lisa Ullman în 2012 și a Premiului pentru Cercetare Rebecca Skelton în 2013.

ParkinsOn Dance este un prim proiect care vine în sprijinul pacienților diagnosticați cu boala Parkinson din România, ce își propune să amelioreze simptomele fizice și emoționale ale acestei afecțiuni și creșterea calității vieții persoanelor cu acest diagnostic. Participarea, atât la atelierele de formare pentru profesioniștii interesați, dar și la atelierele de dans terapie pentru beneficiari, este gratuită.

Proiectul este produs de Profeti Art SRL, comunicat prin Asociația Entuziart.

Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Realizator Mihaela Ghiță


În pas cu vremea - proiectul INFRAMETEO
Știință 21 Noiembrie 2024, 14:25

În pas cu vremea - proiectul INFRAMETEO

Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual polarimetrice, în bandă S),...

În pas cu vremea - proiectul INFRAMETEO
”Prevenția demenței - efect pozitiv non specific al vaccinurilor clasice: ce știm până acum?”
Știință 20 Noiembrie 2024, 13:51

”Prevenția demenței - efect pozitiv non specific al vaccinurilor clasice: ce știm până acum?”

Așa s-a intitulat prezentarea făcută de dr.  Valentin-Veron Toma , doctor în științe medicale, specialitatea...

”Prevenția demenței - efect pozitiv non specific al vaccinurilor clasice: ce știm până acum?”
Vasile Marineanu: „Ce face diferența între a fi rezilient ca individ și a fi rezilient ca o comunitate, mai ales în fața unor (...) dezastre sau catastrofe, este tocmai această încredere în instituțiile statului”
Știință 19 Noiembrie 2024, 16:36

Vasile Marineanu: „Ce face diferența între a fi rezilient ca individ și a fi rezilient ca o comunitate, mai ales în fața unor (...) dezastre sau catastrofe, este tocmai această încredere în instituțiile statului”

La București a avut loc primul eveniment dedicat stimulării rezilienței și gestionării traumei colective, ...

Vasile Marineanu: „Ce face diferența între a fi rezilient ca individ și a fi rezilient ca o comunitate, mai ales în fața unor (...) dezastre sau catastrofe, este tocmai această încredere în instituțiile statului”
Efectele nespecifice ale vaccinurilor obișnuite. Ce sunt ele și de ce contează?
Știință 19 Noiembrie 2024, 16:05

Efectele nespecifice ale vaccinurilor obișnuite. Ce sunt ele și de ce contează?

Academia Română a găzduit astăzi workshopul internațional româno-olandez pe tema efectelor pozitive nespecifice...

Efectele nespecifice ale vaccinurilor obișnuite. Ce sunt ele și de ce contează?
Dr. Gerald Flintoacă-Filip, PRISA: „Suplimentul alimentar vine să completeze o dietă, să ajute alimentația de zi cu zi, nu vine să trateze”
Știință 19 Noiembrie 2024, 14:55

Dr. Gerald Flintoacă-Filip, PRISA: „Suplimentul alimentar vine să completeze o dietă, să ajute alimentația de zi cu zi, nu vine să trateze”

Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) , în colaborare cu mai multe asociații...

Dr. Gerald Flintoacă-Filip, PRISA: „Suplimentul alimentar vine să completeze o dietă, să ajute alimentația de zi cu zi, nu vine să trateze”
Raportul de gardă: Reducerea aportului de zahăr în primele 1000 de zile de viață scade cu până la 35% riscul de diabet zaharat și hipertensiune arterială
Știință 19 Noiembrie 2024, 14:00

Raportul de gardă: Reducerea aportului de zahăr în primele 1000 de zile de viață scade cu până la 35% riscul de diabet zaharat și hipertensiune arterială

Expunerea la cantități reduse de zahăr în perioada intrauterină și apoi în primii ani de viață,...

Raportul de gardă: Reducerea aportului de zahăr în primele 1000 de zile de viață scade cu până la 35% riscul de diabet zaharat și hipertensiune arterială
Teritoriu • Bani • Dependență - sau cum să vorbim altfel despre jocurile de noroc
Știință 18 Noiembrie 2024, 19:26

Teritoriu • Bani • Dependență - sau cum să vorbim altfel despre jocurile de noroc

Am vorbit - altfel - despre jocurile de noroc și impactul pe care îl au asupra viețile celor ce joacă...

Teritoriu • Bani • Dependență - sau cum să vorbim altfel despre jocurile de noroc
EcoFrecvențe #10 - COP29: O conferință pentru climă sau pentru petrol?
Știință 15 Noiembrie 2024, 13:43

EcoFrecvențe #10 - COP29: O conferință pentru climă sau pentru petrol?

Este în plină desfășurare cea de- a 29-a ediție a COP , conferința organizată sub egida ONU, care strânge la un...

EcoFrecvențe #10 - COP29: O conferință pentru climă sau pentru petrol?
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 23:00
Agenda globală
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Party Time by Dj Rux
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru