Dimensiunea științifică a artei: Horea Avram - Poate fi numită artă ceva realizat de inteligența artificială?
27 Aprilie 2023, 07:00
La jumătatea lunii martie, opera lui Boris Eldagsen - o imagine în tonuri sepia care înfățișa două femei - a câştigat premiul pentru creaţie în cadrul Sony World Photography Awards. El a declarat că a aplicat la concurs ”ca o maimuță obraznică” ca să vadă dacă acest fel de competiții sunt pregătite pentru situația în care inteligența artificială concurează cu creativitatea umană. Ulterior, el a renunțat la premiu pentru că a declarat că imaginea nu era realizată de el ci de inteligența artificială.
Acesta nu a fost primul incident de acest gen. Anul trecut, un incident asemănător a avut loc în Statul american Colorado, când un artist a luat un premiu pentru o lucrare făcută de inteligența artificială. Atunci însă, artistul și-a apărat cu îndârjire lucrarea, citându-l din Marcel Duchamp ”dacă domnul Duchamp a făcut cu mâineile lui acel pisoar, asta nu are importanță, el l-a ales”.
Astăzi la Dimensiunea stiintifica a artei aducem in discuție inteligența artificială ca autor de artă.
Credit foto: Dorin Cucicov - detaliu din lucrarea Mitherella, instalație de creeat aurore boreale artificiale, cu ajutorul unei platforme AI. Fusion:AIR 2022.
Interviu cu Horea Avram istoric de artă, curator, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca.
Realizator Mihaela Ghiță