Dimensiunea științifică a artei: Democratizarea artei - Cornel Moraru, ep. 7 - Creativitatea, ultima redută a omului în fața inteligenței artificiale
Dacă ne-am imagina Omul într-o concurență cu Inteligența artificială,cu Robotul,am putea spune despre creativitate, că ar fi ultima redută a omului în fața inteligenței artificiale. Omul a reușit să ”externalizeze”, cu succes, o sumedenie de munci repetitive, către roboți programabili care nu s-ar plânge niciodată de plictiseală, păstrând pentru sine calitatea supremă, aceea a creativității, a inovării.
21 Februarie 2023, 07:50
Dar, cum funcționează creativitatea omului, de fapt? Avem un fel de bază de date mentală, constituită din informații căpătate prin: educație, experiențe, și din toate acestea, se pot face milioane și milioane de combinații, dar numai câteva pot conduce la o idee viabilă sau fezabilă, ca într-o sintaxă gramaticală. Bunăoară din cele 62.000 de cuvinte ale limbii române doar unele și acelea puse într-o anumită ordine pot da fraze cu sens.
Am simplificat până la schematizare mecanismul creativității, dar, în această schemă, computerele pot avea o memorie de N ori mai mare decat aceea a unui om, pot inmagazina experiențele a mii de oameni deodata, iar viteza de procesare a informațiilor pentru a găsi o sintaxă viabilă și cu caracter de noutate este cu mult mai mare decat a omului. Așa stând lucrurile, ce șansă mai are creativitatea omului în fața creativității mașinii?
Sunt Mihaela Ghiță, astăzi la Dimensiunea științifică a artei, îl am invitat pe Cornel Moraru, profesor de filosofie la Universitatea de Artă din București.
Interviu cu Cornel Moraru, profesor de filosofie la Universitatea de Artă din București.
Realizator Mihaela Ghiță