Șerban Suciu: “La Ideo Ideis, schimbarea se vede pe fețele adolescenților care participă, în gesturile lor, în modul în care încep să interacționeze”
03 Aprilie 2025, 15:17
Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis aniversează 20 de ani de existență în 2025. De-a lungul acestui timp, a devenit un spațiu unic de dezvoltare pentru adolescenți, oferindu-le nu doar o scenă, ci și o comunitate în care să se descopere și să crească.
Pentru a marca această aniversare, organizatorii au inițiat o serie de dialoguri despre adolescența contemporană, primul având loc pe 4 aprilie, sub tema Om și societate, comunități. Pornind de la această temă, Daria Ghiu a discutat cu Șerban Suciu, specialist digital la Ideo Ideis, și antropologul Bogdan Iancu.
„Adolescența este un moment critic în care e nevoie de intervenție și e nevoie de produse, mai ales culturale, care să îi fie adresate. Mă bucur că Ideo Ideis există și că reușește să facă asta și mă bucur că se vede realmente, schimbarea pe adolescenții care participă acolo. O vezi pe fețele lor, o vezi în gesturile lor, o vezi în modul în care încep să interacționeze. Și din ceea ce ți se pare, la începutul festivalului, o cohortă de 150 de adolescenți introvertiți, ajungi să vezi, de fapt, la final că sunt o cohortă de extrovertiți.”, spune Șerban Suciu, pentru care legătura cu Ideo Ideis a început încă din liceu, când prietenii săi se întorceau din Alexandria „cu un grad de libertate în plus”.
Cum este adolescentul român de astăzi comparativ cu anul cel din 2005 și cum va evolua el în următorii 20 de ani?
„Obișnuiam să împărțim generațiile pe decenii în funcție de niște valori sau de niște forme de aderență culturală și consistență culturală.” spune antropologul Bogdan Iancu, subliniind faptul că acum schimbările se petrec mult mai repede - „aproape 2 ani”.
„Sunt foarte codificate de tehnologii, de manifeste culturale subtile, care apar prin tot felul de platforme și aplicații. Dar pe lângă asta, important e să ne uităm un pic la genul de valori cu care încercau părinții să influențeze adolescenții la jumătatea anilor 2000 și cu ce se întâmplă astăzi. Din cercetările pe care le-am mai văzut, la nivel național, pare că e o generație care începe să depășească valorile astea post-materialiste mai degrabă decât focusate numai pe valori materiale. Deși părinții pare așa că sunt foarte interesați să fie super-impliniți material, pare că ei își doresc ceva mai mult decât atât. Chiar dacă o pătrime dintre adolescenții României nu trec prin experiența asta pentru că trăiesc în sărăcie extremă, majoritatea lor începe să depășească valorile materialiste și să se îndrepte într-o direcție care nu mai pune accent pe asta. ”
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.