Dimensiunea științifică a artei: Cătălin Crețu - Uncanny order, sau, care este sunetul haosului?
31 Octombrie 2023, 06:13
Lumina laser este, probabil, unul dintre cele mai ordonate sisteme creeate de om. Într-o rază laser, toți fotonii sunt ordonați pe aceeași direcție, se deplasează în același sens și au aceeași frecvență de vibrație, în felul acesta se obține acel fascicul capabil să taie cu ”precizie de laser”, cum se spune.
Gândiți-vă acum, că în acest sistem ultra ordonat, oamenii induc niște imperfecțiuni modificând unii dintre parametri sistemului laser. Nu vă imaginați lucruri complicate, e suficient să modifici temperatura, deși se pot face și modIfIcări mai sofisticate, ca de exemplu să despici în două o rază laser. În fine, simplific și vulgarizez acest demers de experiment științific ca să vă spun că inducerea acestor imperfecțiuni în raza laser pot conduce la o manifestare de tip haos determinist și acest tip de haos poate avea aplicații în criptarea informațiilor transmise prin fibra optică, cum ar fi transmisiile în internet.
Trei artiști: Floriama Cândea, Claudia Chiriță și Cătălin Crețu și-au propus să îmblânzească haosul prin lucrările lor, în cadrul proiectului Uncanny order - O ordine stranie.
Invitatul meu de astăzi este Cătălin Crețu muzician.
***
Uncanny Order - Teoria haosului, această știință a sistemelor dinamice neliniare este prezentă în imaginarul colectiv și înțeleasă de cele mai multe ori drept o teorie deterministă având o logică bazată pe paradox și recursivitate. Teoria haosului are numeroase aplicații, cu care publicul larg este mai puțin familiarizat, aplicații ce stau la baza tehnologiilor cu care interactionăm în mod curent, a interfețelor dintre oameni și computer sau mediul digital. Haosul descrie structuri și principii complexe atât ale lumii naturale(ritmuri cardiace, designul interior al materiei, formarea norilor și valurilor etc) cât și modele matematice care se referă la dinamica sistemelor iterative nelineare și care stau la baza reprezentărilor vizibile (grafica computerizata, imagine generativa, sunet generativ). Deși descris adesea ca “aleatoriu” haosul se supune deci unor reguli matematice stricte care deriva din ecuații.
Parteneri de cercetare: Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul de Matematică "Simion Stoilow" al Academiei Române.
Artisti: Claudia Chiriță, Catalin Cretu, Floriama Candea
Uncanny Order este un proiect co-finanțatde AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului
Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Interviu cu Cătălin Crețu - muzician