De la monede de colecție la bitcoin
14 Noiembrie 2017, 06:00
Cum se fac colecțiile numismatice? Cum poți să deții asemenea obiecte care, de cele mai multe ori sunt antichități cu valoare de patrimoniu? Ce faci dacă găsești un tezaur, obiectele găsite îți aparțin? Sunt câteva din întrebările adresate domnului dr. Emanuel Petac președintele Societății Numismatice din România. De la colecțiile numismatice am ajuns la ”bitcoin” considerată ca fiind prima monedă virtuală. Nu are materialitate, nu există decât în tranzacțiile din mediul virtual, dar de fapt ”bitcoin” este o rețea care oferă acest nou sistem de plată. Este primul sistem de plată descentralizat, susținut de utilizatorii săi, fără o autoritate centrală și fără intermediari. Afirmă Nicolae Constantinescu de la Kosson.ro
Vineri 10 noiembrie la Muzeul Național de Istorie a României a avut loc conferința cu titlul ”Colecții numismatice. Digitizarea bunurilor de patrimoniu.” Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Societatea Numismatică Română și Institutul Național al Patrimoniului – Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital. Conferința a fost organizată în cadrul proiectului Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, proiect prin care se pun la dispoziția publicului două arhive deosebit de importante pentru domeniul numismatic, este vorba despre arhiva documentară Octavian Iliescu și despre colecția de reviste Cercetări Numismatice, care din acest moment sunt accesibile în mediul on-line la adresele web –www.cercetarinumismatice.ro și www.numismaticaoctavianiliescu.ro.
Interviuri cu: dr. Emanuel Petac președintele Societății Numismatice din România și Nicoale Constantinescu arhitect informațional pentru Kosson.ro o comunitate online dedicată specialiștilor din științele informării.
Foto credit: David Malan/Photographer’s Choice RF/Getty Images
Realizator: Mihaela Ghiță