Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
17 Ianuarie 2025, 12:55
În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient, ajustezi, adaugi, pui sare, adaugi apă, mai pui făină. De fapt, acolo este un experiment, pentru că asta este și filozofia experimentală. Ai ipoteze, ipotezele urmează să fie demonstrate. Le demonstrezi, din punct de vedere științific, în bucătărie, prin experiment, prin ceea ce gătești. Și, în felul acesta, bucătăria, într-adevăr, reprezintă primul nostru laborator de științe. În realitate, totul e chimie. Masa e chimie, noi suntem chimie, cartea e chimie, apa e chimie, totul e chimie în jurul nostru, spune Dan Vodnar, Profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, inițiatorul proiectului Știință cu sare și piper (https://stiintacusaresipiper.ro/) și autorul cărții Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală (Editura Corint Educațional, 2024) - despre care Dan Vodnar va vorbi, în fiecare vineri, la Știința 360, de la ora 14.30, în dialog cu Corina Negrea.
Este în ”Top 2% oameni de știința din lume în domeniul Științei Alimentelor” (2020, 2021, 2022), “Top 2% oameni de știința din lume în 2023”, “Top 100 „oameni care mișcă țara în direcția bună””, ”Top 10 tineri remarcabili ai României”, “Top 100 manageri 2023 CAPITAL”.
Este membru al Academiei Europea, alături de 80 de laureați ai premiului Nobel și laureat al mai multor premii, printre care Premiul “Gheorghe Ionescu-Șișești”, domeniul Biotehnologii- Gala Cercetării Românești 2024, Academia Română, Premiul ”Traian Săvulescu” – Domeniile Biologie, Fitopatologie, Biotehnologie, Știința Alimentului. Secțiunea Științe Agricole și Silvice, pentru : Removal of bacteria, viruses, and other microbial entities by means of nanoparticles. Authors: Dan C. Vodnar, Laura Cot (Mitrea), Lavinia Florina Mureşan (Călinoiu), Katalin Szabo şi Bianca Eugenia Ştefănescu (Vodnar). București, 7 dec. 2022, ”JCI Ten Outstanding Young Persons” (TOYP). Categoria: Științific, tehnic. 2018, Medalia de AUR, Salonul Internațional de Inventică, Geneva, Elveția, 2017, Young Scientist Award 2016, Vira International Foundation, India, Diploma de Excelenta si Premiul III in cadrul concursului național „Rada Mihalcea pentru Tineri Cercetători în Știință și Inginerie”, 2016, Cluj Napoca, Technology and Innovation Award, Aspen Institute Romania, 2015, București, Danubius Young Scientist Award,Viena, Austria.
Este autor/coautor a 274 de articole științifice și a 17 capitole în cărți internaționale și este implicat în popularizarea științei în emisiuni radio și TV dar și în evenimente de tip TED X.
Detalii aici https://danvodnar.ro/.