Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 ianuarie
16 Ianuarie 2025, 17:40
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
- La Sala Radio, vineri de la 19:00, MATTHIAS FOREMNY (Germania), care este dirijor principal invitat al Operei din Leipzig și a fost dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Stuttgart, se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO pentru o seară cu parfum american! În program sunt cele două celebre partituri semnate de George Gershwin: Rhapsody in Blue și Un american la Paris, dar și Suita americană de Dvořák. La pian o veți aplauda ca solistă pe LUIZA BORAC, care a primit peste 50 de premii și distincții internaționale. A fost laureată cu Premiul I la Edvard Grieg Competition, unde a primit, de asemenea, și Premiul Publicului, este câștigătoare a Premiului I al Concursului de pian Mendelssohn – Berlin, câștigătoare a Premiului II și a medaliei de argint la Concursul Internațional de Pian Gina Bachauer din Salt Lake City ș.a.
- Orchestra Filarmonicii George Enescu va susține vineri, la Ateneul Roman concertul simfonic, avându-i ca invitați pe talentata pianistă Eva Gevorgyan și renumitul dirijor Julian Rachlin, Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Ierusalim și Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice din Kristiansand. De asemenea, a fost Dirijor Principal Invitat al Orchestrei Filarmonice din Turku și Partener Artistic Principal al Royal Northern Sinfonia. Eva Gevorgyan, deținătoare a titlului de Tânără Artistă Yamaha, este câștigătoarea Concursului Internațional de Pian din Cleveland pentru Tineri Artiști (2018). Programul concertelor include Poloneza din opera Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16 de Edvard Grieg și Simfonia nr. 5, în re minor, op. 47 de Dmitri Șostakovici.
- Concert în 3 de Ada Milea, Bobo Burlacianu și Alex Neagu are loc duminică la clubul Quantic. Concert cu personaje de o tristețe comică zguduitoare. Nici muzică, nici teatru, sau (poate) amândouă, exact în același timp.
- Proiectul Book.art.est, o expoziție internațională și multidisciplinară dedicată cărții ca obiect de artă, poate fi vizitată la Galeria Calderon Art Studio, parte a Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din București (Str. Jean-Louis Calderon nr. 39, sector 2). Lucrările realizate de artiștii de la Celula de Artă explorează multiple viziuni și tehnici prin care cartea devine mai mult decât un purtător de text, transformându-se într-un obiect sculptural, un mediu inedit pentru artiștii plastici și un punct de contact între iubitorii de literatură și pasionații de artă.
- Expoziția aniversară de artă vizuală Talent 35 se deschide sâmbătă la MNAR și este organizată de Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național de Artă al României. Colecția reunește 91 de lucrări realizate în tehnici diverse de către 52 de artiști emergenți, născuți după anul 1990, celebrând astfel arta și talentul noii generații de artiști români.
- Expoziția „Orașul scriitoarelor. Peisaj urban în literatura scrisă de femei” de la Muzeul Național al Literaturii Române propune publicului un exercițiu de recuperare a operelor și biografiilor unor scriitoare active în perioada interbelică: Hortensia Papadat-Bengescu, Mărgărita Miller-Verghy, Bucura Dumbravă, Aida Vrioni, Natalia Negru, Alice Voinescu, Martha Bibescu, Ticu Archip, Zoe Verbiceanu, Henriette Yvonne Stahl, Sanda Movilă, Cella Serghi, Lucia Demetrius, Ioana Postelnicu, Anișoara Odeanu, Sorana Gurian, Maria Banuș, Jeni Acterian.
- „Jurnal de România #AiciSeViseazăLaSchimbare” de la Teatrul Masca s-a născut dintr-o nevoie profundă de a documenta și de a da glas unor frământări colective. Regia și scenariul sunt semnate de Carmen Lidia Vidu. Cu Mara Bugarin, Istvan Teglaș, Voicu Aaniței, Mara Căruțașu, Dragoș Stoica, Alina Crăiță și Valentin Mihalache. Spectacolul se joacă vineri și sâmbătă, de la ora 19:00.
- În spectacolul „Orașul nostru”, care are loc vineri, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior, legăturile dintre membrii unei comunități sunt dezvăluite cu umor și nostalgie, prin prisma unor momente esențiale ale vieții: copiii cresc, se îndrăgostesc, se căsătoresc și uneori mor. Rămân însă legăturile profunde și sentimentul apartenenței la un loc și spațiu propice vieții și fericirii. Regia: Alexandru Dabija, muzică Ada Milea, costume Andrada Chiriac.
https://teatrul-excelsior.ro/spectacol/orasul-nostru/
- Teatrul Național din București vă invită sâmbătă și duminică, de la ora 19:00, la întâlnirea cu „Hedda Gabler”, în regia lui Thomas Ostermeier, celebru în toată lumea prin montările sale uimitoare, adesea viscerale, care i-au atras rapid renumele de artist iconoclast, de „enfant terrible”. În „Hedda Gabler”, care a avut premiera în 1891, Henrik Ibsen aducea o critică virulentă la adresa burgheziei secolului al XIX-lea. Astăzi, burghezia nu mai există sub forma unei clase omogene, ca acum două secole. În viziunea lui Ostermeier, Hedda este un produs al erei digitale, o femeie obișnuită să obțină exact ceea ce vrea, o combinație de femeie fatală și copil răsfățat care s-a plictisit de noile jucării și se distrează practicând jocuri periculoase. Producția reunește o echipă de realizatori de la Schabühne Berlin și o distribuție alcătuită din actori de elită ai Teatrului Național București: Richard Bovnoczki, Raluca Aprodu, Ana Ciontea, Marius Manole, Crina Semciuc, Alexandru Potocean.
https://www.tnb.ro/ro/hedda-gabler
- „Bird”, în regia lui Andrea Arnold intră în acest weekend în cinematografe. Din distribuție fac parte: James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson, Franz Rogowski. La 12 ani, Bailey locuiește ilegal într-o casă împreună cu Bug, tatăl ei divorțat, și cu Hunter, fratele ei. Bug nu are prea mult timp pentru a se ocupa de copii, așa că Bailey, aflată în pragul pubertății, caută atenție și aventură în altă parte.
https://www.cinemagia.ro/filme-in-curand/
- „Cum aș putea trăi fără tine?”, o comedie romantică în regia lui Dénes Orosz, are vineri premiera în cinematografe. Din distribuție: Franciska Töröcsik, Márk Ember, Kirády Marcell, Beatrix Trill, Marics Péter. Lili e singură și încearcă să se convingă singură că acest lucru este bun pentru ea. Într-o zi găsește un pachet de scrisori în apartamentul părinților, pe care mama ei nu a vrut să i le arate.
https://www.cinemagia.ro/filme-in-curand/
- La Opera Română din Cluj Napoca suntem invitați la o nouă reprezentație a operei „Boema” de Giacomo Puccini. La pupitrul dirijoral se va afla David Crescenzi. Opera marchează maturitatea deplină și originalitatea lui Puccini în calitate de compozitor, conține unele dintre cele mai memorabile arii și scene muzicale din istoria operei. De-a lungul întregii lucrări, Puccini se bazează pe motive muzicale scurte care reprezintă personaje, teme și stări de spirit, astfel încât muzica subliniază și evidențiază aspectele dramatice ale subiectului
- La Opera Națională Română din Timișoara, sâmbătă se joacă „Micuța Dorothy”. Un Musical pentru copii și nu numai. Libretul: Silvia Kerim după „Vrajitorul din Oz” de L. Frank Baum, regia este semnată de Ștefan Munteanu. Își dă concursul ansamblul de balet al Operei Naționale Române Timișoara.
- La Opera Națională București, duminică seara are loc spectacolul „Opera Vie”, un spectacol itinerant lansat de Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”. În program sunt arii de operă, momente de balet, păpușari marionetiști și actori.