Co-creativitate în expoziția inedită ”H+ARTA contemporană” la Muzeul Hărților
23 Iunie 2017, 06:42
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită expoziția ”H+Arta contemporană” vernisată vinerea trecută. Opt de elevi de la Liceul de Arta Nicolae Tonitza din București au participat la un atelier de 4 ședințe care le-a propus ca temă harta, în epoca în care orientarea pe hartă necesită doar câteva clik-uri pe telefonul mobil, sau pe calculator, restul este treaba sistemului global de pozitionare, așa numitul GPS care îți indică atât locul în care te afli cât și traseul pe care îl ai de urmat.
Expoziția este produsul final al proiectului ”Tonitza la Muzeul Hărților” inițiat de muzeu în colaborare cu liceul Tonitza în luna aprilie 2017. Bazat pe conceptul de co-creativitate, proiectul a propus liceenilor întâlniri moderate de Valentina Iancu (curator) și Aurora Kiraly (artist vizual), în care s-a discutat despre profesia de curator, despre patrimoniu, despre cum acesta poate fi utilizat ca sursă de inspirație de către artiștii contemporani și despre cum se pot raporta la el. Liceenii implicați în acest proiect au aflat noțiuni generale legate de curatoriat, cum se face o cercetare artistică, cum se stabilește o temă si cum poate fi ea dezvoltată și au lucrat pe o temă urmărită de cele două coordonatoare. În pregătirea expoziției liceenii au fost cei care au ales și au votat titlul expoziției, au gândit modul de promovare și panotare a expoziției, au oferit feed-back, în cadrul unei munci de echipă în care vocea copiilor a fost la fel de importantă ca și cea a adulților coordonatori.
”Sateliții lui Uranus”, ”Orașul viciilor”, ”Harta gândurilor”, ”Adevărata hartă a centrului vechi” sunt doar o parte din titlurile lucrărilor ce sunt expuse, alături de caietele de schițe, în cadrul expoziției. Lucrările și performance-ul realizate de cei opt artiști au drept sursă de inspirație atât patrimoniul muzeului cât și ideea de cartografie în general: harta cerului, vechile hărți polineziene, planul orașului București etc.
Interviuri cu: Ala Lupu și Teodor Niculae, elevi în clasa a X-a la Liceul de Arta Nicolae Tonitza - București, Aurora Kiraly, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte, Valentina Iancu, istoric de artă și curatoare la Muzeul de Arta al României și Cristina Toma, managerul Muzeului Hărților și Cărții Vechi - București.
Realizator Mihaela Ghiță