Ce înseamnă monitorizarea Convenției de la Istanbul, pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor?
În episodul de azi a rubricii Dincolo de tăcere, despre violența în familie, Oana Sandu o intervievează pe Laura Albu, sociologă și activistă civică cu experiență de peste 20 de ani în lumea prevenirii și combaterii violenței asupra femeilor.
03 Mai 2023, 09:00
Laura coordonează organizația Centrul pentru Mediere și Securitate Comunitară din Iași, organizație cu 23 de ani de experiență în oferirea de servicii pentru victimele violenței în familie. Laura face parte, de curând, și din GREVIO, echipa grupului de experți europeni, care monitorizează progresul fiecărei țări care a ratificat Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei, cel mai important tratat juridic internațional care stabilește angajamente obligatorii pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei. România a ratificat Convenția în anul 2016.
Din interviu aflăm:
ce înseamnă monitorizarea României de către Grupul de experți ai Consiliului Europei;
care sunt punctele nevralgice ale țării noastre când e vorba de combaterea violenței domestice și de ce politicienii ar putea avea un rol activ în asta;
care ne sunt blocajele societății atunci când, deși avem o legislație bună, ne mișcăm cu pași de melc în protecția victimelor violenței, femei și copii.