Carte inteligentă, cinste cui te-a proiectat!
19 Iunie 2017, 08:40
„MappingBooks”, căci așa se numește cartea inteligentă din povestea de astăzi, este un proiect dezvoltat de cercetătorii Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, coordonat de prof.univ.dr. Dan Cristea de la Facultatea de Informatică a universității și își propune, așa cum se arată și în comunicatul de presă, ”crearea unei tehnologii care să înțeleagă singură textul unei cărți și să ofere cititorilor informații de context suplimentare.”
„Manualul” electronic este o aplicație ce poate fi descărcată pe telefonul mobil sau pe tabletă, preferabil conectate la internet și cu acces la servicii GPS. Deschisă pe dispozitivul mobil, cartea poate fi citită și ca un manual obișnuit, dar are și multe alte funcții. Fiecare mențiune a unei locații geografice este automat recunoscută, iar elevului i se semnalizează posibilitatea să afle informații suplimentare. În plus, atunci când elevul trece pe lângă una dintre sutele de locații menționate în manual, este atenționat că acel obiectiv se găsește în manualul său de geografie și îi reamintește informațiile din manual.
Iată și cum ar funcționa cartea inteligentă, așa cum au imaginat-o specialiștii proiectului ”MappingBooks”:
Se descarcă aplicația pe telefonul sau tableta utilizatorului. Odată descărcată, va genera automat „scheme” inteligente ale informației din carte, bazate pe înțelegerea textului de către mașină. În funcție de locația cititorului și de momentul în care citește, îi recomandă vizitarea locațiilor din carte, marchează traseele pe care le-au făcut personajele cărții, anunță evenimente legate de lectură și permite comunicarea cu alți cititori.
Unul dintre primele texte de ficțiune folosite a fost celebrul roman istoric „Quo Vadis” de Henryk Sienkiewicz, a cărui adnotare a durat doi ani, se mai specifică în comunicatul de presă. „Am lucrat împreună cu studenții, împărțind textul pe segmente, ei i-au indicat programului unde apar relații afective, relații de rudenie etc., apoi segmentele au fost puse cap la cap și corectate - atât automat, cât și manual. Acum, sperăm să putem folosi munca noastră pentru a-i oferi programului material de învățare.”, declară profesorul Dan Cristea. ” Astfel, după ce adună numeroase astfel de exemple, cartea inteligentă ar fi capabilă să înțeleagă de la sine dacă personajele au o relație cordială sau, dimpotrivă, de conflict, dacă între personaje din text există relații de rudenie și care sunt acestea.”
Detalii despre cartea electronică veți putea afla astăzi, la ora 14.00, în cadrul emisiunii Știința în cuvinte potrivite, din partea întîi a interviului realizat cu prof.univ.dr Dan Cristea, coordonatorul proiectului ”MappingBooks”. Redactor Corina Negrea
sursa foto: Comunicatul de presă al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași